Studiul a urmărit un eșantion format din adulți, timp de 10 ani, și a constatat că persoanele care au consumat mai multă cafea au prezentat un declin cognitiv mai lent și o acumulare mai lentă de beta-amiloid și au avut o probabilitate mai mică de apariție a bolii Alzheimer, potrivit PsyPost.

Boala Alzheimer este o formă de demență care implică pierderea progresivă a memoriei și declinul cognitiv. Se crede că această neurodegenerare este cauzată de acumularea unei proteine ​​numită beta-amiloid, care provoacă inflamație în creier. Studiile științifice anterioare au venit cu dovezi conform cărora consumul de cafea ar putea reduce riscul de Alzheimer.

De-a lungul celor zece ani, participanților li s-au făcut scanări multiple prin rezonanță magnetică (IRM), pentru a li se măsura modificările volumului creierului, și scanări cu tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a evalua acumularea de beta-amiloid.

Participanții care au băut mai multă cafea au prezentat un declin cognitiv mai lent

Datele au arătat că participanții care au băut mai multă cafea au prezentat un declin cognitiv mai lent de-a lungul celor 10 ani în ceea ce privește funcția congnitivă și atenția. Ei au prezentat, de asemenea, un declin mai lent.

Participanții care au băut mai multă cafea au avut și mai puține șanse să treacă de la starea „cognitiv normală” la o „deficiență cognitivă ușoară” sau „AD” pe parcursul perioadei de studiu.

Acumulare mai lentă de beta-amiloid în creier

O analiză a scanărilor PET a mai arătat că un consum mai mare de cafea a fost asociat cu o acumulare mai lentă de beta-amiloid în creier și un risc mai mic de a atinge starea „moderată”, „ridicată” sau „foarte mare” a sarcinii de beta-amiloid. Scanările RMN au arătat că un consum de cafea nu este legat de atrofia volumului creierului.

Aceste rezultate sugerează că un consum moderat de cafea ar putea proteja împotriva declinului cognitiv prin încetinirea acumulării de beta-amiloid în creier și prin îmbunătățirea „neurotoxicității asociate din cauza stresului oxidativ mediat de beta-amiloid și a proceselor inflamatorii”. În plus, consumul obișnuit de cafea ar putea servi ca un factor major, care poate întârzia apariția bolii Alzheimer.

„La nivel mondial, un procent mare de adulți bea cafea zilnic, ceea ce o face una dintre cele mai populare băuturi la nivel global. În absența unor tratamente eficiente de modificare a bolii Alzheimer, cercetările noastre analizează factorii de risc modificabili care ar putea întârzia debutul bolii”, a declarat autorul studiului, Samantha L. Gardener de la Universitatea Edith Cowan.

„Chiar și o întârziere de 5 ani a apariției bolii ar fi un beneficiu social și economic masiv”, spune ea.

Boabele de cafea conțin substanțe sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația

Cercetătorii au remarcat în studii anterioare că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul. Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, care este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.

Consumul zilnic de una până la cinci cești de cafea a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.