Dar când cafeaua se răcește, plăcerea de a o savura nu mai este la fel de mare. Așa că mulți aleargă la cuptorul cu microunde pentru a o reîncălzi. Din păcate, acest obicei are unele dezavantaje, potrivit Woman’s World.

Un pericol pentru sănătate

După cum se știe, cuptorul cu microunde nu încălzește alimentele în mod uniform. Cu cât producția este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca alimentele să nu se încălzească uniform. În acest fel, pot apărea așa-numitele puncte fierbinți sau puncte reci, ceea ce înseamnă că alimentele de acolo sunt fie prea calde, fie prea reci pentru a fi consumate.

Așa numitele puncte reci apar mai ales pentru că mâncarea se încălzește din exterior spre interior. Acest lucru poate părea un simplu inconvenient, dar, de fapt, poate reprezenta un pericol pentru sănătate.

Universitatea de Stat din Michigan raportează că acele puncte reci din alimente pot adăposti ”buzunare” de bacterii care nu mor în cuptorul cu microunde. Ați putea fi tentat să ignorați acele puncte reci dacă nu ați avut probleme de sănătate. Cu toate acestea, alimentele preparate la microunde au fost asociate în trecut cu unele boli.

Într-un articol din Jurnalul American de Epidemiologie, cercetătorii au analizat sursa unui focar de salmonella la un picnic comunitar din Alaska. Așa au descoperit că acesta era legat de felul în care oamenii au preparat friptura de porc. Cei care au reîncălzit carnea de porc la cuptorul cu microunde s-au îmbolnăvit grav, în timp ce aceia care au reîncălzit-o la tigaie nu au avut nimic.

Laptele și frișca din cafea, o bombă cu efect întârziat

O infecție cu salmonella sau orice altă infecție de la cafea este oarecum rară, deoarece o preparăm de obicei cu apă fierbinte și o bem imediat. Cu toate acestea, unele tipuri de băuturi cu cafea vă pot expune mai mult riscului decât altele.

Laptele și frișca pot înrăutăți lucrurile. În general, cafeaua neagră simplă poate fi băută fără să ne facem griji, chiar dacă a stat câteva ore afară. Chiar dacă nu va avea un gust la fel de bun, nu va afecta sistemul imunitar. Problemele încep când adaugăm lapte sau smântână în cafea.

Laptele și alte produse perisabile nu ar trebui să stea afară din frigider mai mult de două ore. Vara, o oră în afara frigiderului poate fi suficientă pentru ca bacteriile să se dezvolte. Astfel, reîncălzirea cafelei cu lapte în cuptorul cu microunde poate deveni o bombă cu efect întârziat. Lactatele pot duce la apariția bacteriilor în cană, iar cuptorul cu microunde nu va încălzi cafeaua suficient de uniform pentru a le distruge.

Cafeaua preparată la rece vine cu alte probleme. Se face prin inmuierea cafelei peste noapte la frigider sau la temperatura camerei. Ca urmare, acest tip de cafea prezintă un risc major, deoarece apa nu se fierbe, iar cafeaua stă la temperatura camerei pentru o perioadă foarte lungă de timp.

În plus, cafeaua preparată la rece este puțin mai puțin acidă decât cea fierbinte. Alimentele acide tind să fie mai rezistente la alterare, în timp ce alimentele cu un pH mai mare se strică mai repede. Dacă vă place să faceți cafeaua la rece și apoi să o încălziți în cuptorul cu microunde, riscați să vă expuneți la o serie de bacterii.

Persoanele în vârstă, mai expuse riscului

Toxiinfectia alimentară poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, adulții cu vârsta peste 65 de ani sunt mai expuși la aceste toxiinfecții deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de puternic ca înainte. Organismul lor elimină mai greu microbii și bacteriile dăunătoare.

În plus, adulții în vârstă produc de obicei mai puțin acid gastric, ceea ce înseamnă că anumite bacterii ar putea să nu moară în stomac. Aproape jumătate dintre adulții de peste 65 de ani ajung de obicei în spital dacă contractează o boală alimentară precum salmonella sau E. coli.