Majoritatea persoanelor pun recipientul cu mâncare pentru câteva minute în cuptor, fără a ține cont de funcțiile acestuia. Când utilizați un cuptor microunde, puteți ține cont de următoarele aspecte pentru a avea parte de cele mai bune rezultate:

1. Aveți grijă la recipiente

Dacă încălziți mâncarea direct în caserolele în care o păstrați, ar trebui să verificați cu mare atenție dacă acestea sunt compatibile cu cupotorul cu microunde. Majoritatea caserolelor de plastic conțin BPA ce se poate degaja și poate fi absorbit de mâncare atunci când este expus la temperaturi mari. Ideal ar fi să utilizezi sticlă sau recipiente ceramice atunci când îți incalzesti mancarea la microunde.

2. Folia alimentară

Poți fi tentat să acoperi mâncarea cu folie alimentară pentru ai păstra textura și umiditatea, dar și aceasta conține BPA exact precum caserolele din plastic. Poți încerca să acoperi mâncarea cu un șervețel din hârtie ușor umezit. Acesta va face același lucru ca folia alimentară, dar fără riscuri.

3. Nu acoperi caserolele

Cum am spus că folia alimentară nu este o soluție prea bună, puteți utiliza, pe lângă șervețele de hârtie, și capacele caserolelor atât timp cât sunt compatibile cu un cuptor microunde. Totuși , aveți grijă să nu introduceți caserola închisă ermetic în cupotrul mirounde. Cumulul de căldură și umiditate din interior fie pot cauza ca acest capac să se atașeze puternic de recipient, fiind aproape imposibil să îl mai detașezi, fie recipientul poate exploda. Lasă capacul așezat puțin într-o parte, permițând aerului să circule.

4. Consumă alimentele imediat după dezgețare

Dacă ai utlizat un cuptor microunde pentru a decongela mâncare, fie mănânc-o imediat, dacă este vorba despre alimente ce pot fi consumate crude sau sunt pre-gătite și congelate și trebuie doar dezghețate, fie gătește-o și consum-o cât mai repede cu putință. Alimentele decongelate în cuptorul cu microunde pot dezbolta bacterii dacă sunt lăsate să stea mult timp în frigider sau pe baltul din bucătărie, deci este recomandat consumul imediat.

5. Curățară cuptorul periodic

Pentru mulți, această activitate poate părea foarte neplăcută, dar având în vedere că utilizăm cuptorul cu microunde pentru alimente, este ideal ca acesta să fie curățat des, în așa fel încât să nu dezvolte bacterii. Poate fi destul de ușor să curățați un cuptor microunde. Doar adăugați o parte oțet cu o parte apă într-un recipient ce poate fi utlizat în cuptorul cu microunde și setați-l între 5 și 10 minute. Puteți pune o lingură de lem pe vas pentru a nu da pe-afară. Această combinație va face ca murdăria de pe pereții cuptorului să poată fi îndepărtată cu ușurință.

6. Ține cont de instrucțiuni

Este recomandat să respectăm instrucțiunile de pe preparatele pe care le încălzim la cuptorul cu microunde, fie că este vorba despre puterea în watti, despre timp sau dacă este necesar să punem pauză și să amestecăm din când în când. De asemenea, nici instrucțiunile cupotrului cu microunde nu trebuie să fie neglijate. Funcțiile cu care acesta este prevăzut sunt importante și pot fi de mare ajutor atunci când de preparăm mâncarea.

7. Nu pune nimic ce nu este mâncare în interior

Fie că vorbim despre bureți sau șosete umede, cuptorul cu microunde nu este destinat pentru nimic afară de produse alimentare și recipiente compatibile. Orice alt obiect poate reprezenta un risc de defecțiune, explozie sau eventuale incendii, deci nu este recomandat să pui buretele de bucătărie în cuptor pentru a îl dezinfecta sau șosetele umede pentru a le usca.