Deși microundele sunt utilizate pe scară largă pentru a încălzi alimentele și a steriliza probele, radiațiile pe care le emit sunt neionizante, ceea ce înseamnă că nu dăunează moleculelor biologice.
Cuptoarele cu microunde încălzesc lucrurile făcând moleculele de apă să vibreze, dar acest lucru ucide bacteriile doar dacă ating o temperatură suficient de ridicată, scrie NewScientist.
Pericolul din cuptorul cu microunde
În mod greșit, s-a considerat că procesele repetate de încălzire și uscare înseamnă, automat. că microundele sunt un mediu care face dificilă supraviețuirea microorganismelor.
Manuel Porcar de la Universitatea din Valencia, Spania, și colegii săi au prelevat mostre din 30 de cuptoare cu microunde: 10 din bucătării de uz casnic; 10 din bucătării comune, cum ar fi centrele corporative, institute științifice și cantine, iar 10 de la laboratoarele de biologie moleculară și microbiologie.
747 de genuri diferite de bacterii în cuptoarele cu microunde
În total, cercetătorii au descoperit 747 de genuri diferite de bacterii în cadrul a 25 de fili bacteriene. Diversitatea a fost cea mai scăzută în cazul cuptoarelor cu microunde din case, iar cea mai mare în cele din laborator.
Multe dintre bacteriile găsite în cuptoarele cu microunde comune, de uz casnic s-au suprapus și erau similare cu bacteriile care se află pe mâinile omului și în alte părți ale bucătăriei.
Acest lucru sugerează că microbii nu au nevoie de adaptări speciale pentru a supraviețui într-un cuptor cu microunde, poate pentru că fragmentele de alimente îi protejează de radiații, spune Porcar.
Cu toate acestea, în laboratoare, unde alimentele nu erau gătite, erau similare cu microbiomul găsit în alte medii extreme, uscate, fierbinți și iradiate, cum ar fi pe panourile solare.

Concluzia: nu distrug bacteriile!
Cercetătorii au observat că unele bacterii găsite în cuptoarele cu microunde din gospodării, cum ar fi Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.
Dar, susțin ei, populația microbiană din cuptoarele cu microunde nu prezintă un risc major, în comparație cu alte suprafețe comune de bucătărie.
„Un lucru este foarte clar: nu putem avea încredere că un cuptor cu microunde este un mediu mai curat în ceea ce privește microorganismele, comparativ cu o altă suprafață de bucătărie. Ele trebuie curățate foarte bine, ca și restul bucătăriei”, spune Porcar.
Belinda Ferrari de la Universitatea din New South Wales, Australia, nu este deloc surprinsă că cercetătorii au descoperit bacterii care trăiesc în cuptorul cu microunde. „Pot supraviețui în aproape orice mediu de expunere extremă și se pot adapta la orice”, spune ea.
Ferrari recomandă curățarea regulată a cuptorului cu produse dezinfectante. „Unele cuptoare cu microunde sunt dezgustătoare și nimeni nu le curăță”, spune ea.
De aceea, susține că studiul ar trebui să ofere informații despre când au fost curățate ultima dată cuptoarele cu microunde. „Dacă aș face acest experiment, mi-ar plăcea să studiez biomul înainte și după curățare”, spune ea.