Cartoful este o legumă hrănitoare și versatilă

De-a lungul timpului, cartofii au luat multe forme: de la cartofi prăjiți și chipsuri până la piure sau cartofi copți. Deși multe preparate din cartofi au multă grăsime și sodiu, cartoful, în sine, este o legumă hrănitoare și versatilă.

Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să evitați cartofii.

Date nutriționale ale cartofilor

Un cartof mic are:

  • 135 de calorii
  • 3 grame proteine
  • 0 grame grăsime
  • 30 grame carbohidrați
  • 4 grame fibre (11% valoarea zilnică (DV))
  • 34 miligrame vitamina C (37% DV)
  • 722 miligrame potasiu (15% DV)

Beneficiile majore ale cartofilor pentru sănătate

Adesea, când se gândim la cartofi, ne gândim, automat, la carbohidrați.

Dar beneficiile consumului de cartofi ar trebui să primeze în fața temerilor legate de carbohidrați.

Cartofii sunt sănătoși pentru inimă

Cartofii sunt o sursă bună de fibre, asociate cu sănătatea inimii.

De fapt, un studiu observațional amplu pe mai bine de 2.000 de persoane a constatat că cei care au adăugat cartofi în dietă, atunci când au fost combinați cu niveluri mai ridicate de activitate fizică și un aport mai scăzut de carne roșie, au avut un risc cu 24% mai mic de diabet de tip 2 și un risc cu 26% mai mic de a avea trigliceride crescute, scrie Today.com.

Cartofii pot ajuta la gestionarea greutății

Tuberculul este o sursă de amidon rezistent – un tip de carbohidrați care „rezistă” la digestie. Amidonul rezistent controlează foamea, ajutând  la gestionarea greutății. Nu este surprinzător faptul că un studiu recent sugerează că consumul de cartofi inhibă apetitul și consumul de alimente pe termen scurt.

În plus, cercetările confirmă că asocierea cartofilor cu o proteină, cum ar fi ouăle, crește sațietatea și scade aportul alimentar pe termen scurt.

Cartofii sunt buni pentru sănătatea intestinului

Amidonul rezistent are unele implicații pozitive asupra sănătății intestinale. Un mic studiu pe 50 de participanți a constatat că o garnitură pe bază de cartofi, mâncată o dată pe zi, timp de 4 săptămâni, a modificat ușor compoziția și diversitatea microbiotei intestinale.

Cercetările la șobolani arată rezultate similare: șobolanii au experimentat mai puține inflamații și dezechilibre intestinale când au fost hrăniți cu amidon rezistent la cartofi. Sunt necesare mai multe cercetări pe această temă, dar rezultatele sunt promițătoare.

Cartofii sunt plini de nutrienți

În plus, cartofii sunt o sursă bună de potasiu, un mineral care poate scădea tensiunea arterială. Un mic studiu controlat randomizat a observat efectele hrănirii adulților cu prehipertensiune sau hipertensiune arterială cu cartofi, timp de 16 zile.

Concluzia: consumul de cartofi a fost corelat cu scăderea tensiunii arteriale. Cu alte cuvinte, consumul cartofilor, ca parte a unui plan alimentar sănătos, poate preveni hipertensiunea arterială.

Există dezavantaje?

Deoarece cartofii sunt adesea serviți sub formă de chipsuri sau prăjiți, au o reputație proastă.

Un studiu observațional amplu a găsit o legătură între cartofi și calitatea dietei și aportul crescut de nutrienți. Un alt studiu pe termen lung, care a urmărit participanții timp de 8 ani, a concluzionat că un consum frecvent de cartofi prăjiți a crescut riscul de deces. Deoarece cartofii prăjiți, chipsurile și piureul de cartofi au grăsimi saturate și sodiu, cel mai bine a fi să consumați aceste alimente cu moderație.

O altă preocupare legată de cartofi este numărul de carbohidrați. Conform Ghidurilor dietetice, carbohidrații ar trebui să reprezinte 45-65% din calorii, iar consumul lor nu a fost legat de obezitate. Cantitatea de carbohidrați dintr-un cartof este similară cu două felii de pâine.