Roland Jost, patronul Grupului Jost, ce are 1.650 de angajaţi în 12 ţări europene şi în Maroc, a fost inculpat luni după o serie de 15 percheziţii efectuate în Belgia, Luxemburg şi România. 

El a fost plasat marţi în arest preventiv, împreună cu alte două persoane pentru conducerea unui grup infracţional. O a patra persoană, de asemenea inculpată însă eliberată condiţionat, este considerată doar un simplu membru al respectivului grup infracţional. 

Capetele de acuzare sunt grave şi includ exploatarea de fiinţe umane – pentru condiţiile în care trăiau şoferii -, spălare de bani, escrocherie, evaziune fiscală, încălcarea legislaţiei muncii şi neplata drepturilor salariale. 

Prejudiciul rezultat în urma neplăţii salariilor pentru cei circa 1.100 de şoferi şi a taxelor către fiscul belgian este estimat la circa 55 de milioane de euro, sumă ce ar putea fi de fapt mai mare. 

În contextul extinderii Uniunii Europene către ţările din est, companii din statele vest-europene resimt 'o presiune a preţurilor care le împinge să caute şoferi în est', a spus cotidianului La Libre Belgique secretarul general al Uniunii profesionale pentru transport şi logistică din Belgia (UPTR), Michaël Reul.

AGERPRES