Marea surpriză a acestor alegeri a fost, cu siguranţă, dispariţia partidelor considerate extremiste: nici partidul lui Vadim Tudor, nici cel al lui Gigi Becali nu au reuşit să treacă pragul electoral.

Plăcile tectonice ale politicii româneşti se reaşază. PSD şi-a pierdut locul de cel mai important partid al ţării, titlu pe care l-a deţinut încă de la înfiinţare, în urmă cu 15 ani. La primele alegeri în care Ion Iliescu n-a mai fost prima vioară a partidului, PSD a dat rateuri şi a obţinut cu aproximativ 50% mai puţin decât la precedentele alegeri. Mircea Geoană nu pare să aibă forţa de a mai face din PSD cel mai mare partid al ţării. Charisma lui Traian Băsescu a făcut ca Partidul Democrat să devină principalul aspirant la câştigarea viitoarelor alegeri parlamentare şi, implicit, la formarea viitorului guvern. Cel mai probabil, atâta vreme cât Traian Băsescu va fi cel mai important om politic, şi PD va avea cele mai bune scoruri în alegeri.

Oarecum fără surprize a fost rezultatul PNL; partidul nici nu a sucombat, dar nici nu mai poate emite pretenţii să mai fie principalul partid de la guvernare. Un loc trei care va transforma PNL în partid de opoziţie, cu un procentaj care va putea fi folosit la viitoare combinaţii. PLD, partidul lui Theodor Stolojan, pare să fie principalul câştigător-surpriză al alegerilor europarlamentare. Procentajul de peste 8% se datorează liderului său, dar şi susţinerii prezidenţiale.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost, cu siguranţă, dispariţia partidelor considerate extremiste: nici partidul lui Vadim Tudor, nici cel al lui Gigi Becali nu au reuşit să treacă pragul electoral. Electoratul cu astfel de vederi pur şi simplu s-a anihilat reciproc, împărţindu-şi votul la doi, sau a dispărut fizic, PRM având, de regulă, un electorat cu vârstă înaintată. A avut succes însă un alt extremist, maghiar, Laszlo Tokes, ce a luat astfel o bună parte din voturile care, altminteri, ar fi mers către UDMR. Şi aceste alegeri au demonstrat că indiferent câte posturi de televiziune ai, nu te ajută să duci un partid peste pragul electoral. Partidul lui Dan Voiculescu, candidând pentru prima oară de unul singur, a confirmat toate sondajele, dovedind lipsa de sex-appeal electoral a conservatorilor. Celelalte partide refuzate de electorat, stridente sau doar desuete, PIN şi PNŢ-CD, nu mai au prea multe şanse pentru a demonstra că vor putea trece vreodată pragul electoral.

Rezultatele de la europarlamentare ar putea fi premisa unei remanieri guvernamentale. Sunt posibile şi regrupări, PNL se va apropia, probabil, mai mult de PSD pentru a contracara alianţa pro-prezidenţială PD-PLD. Ca imagine externă, va fi reţinut faptul că partidele cu iz extremist au dispărut din prim-plan şi că partidele care îl sprijină pe Traian Băsescu au fost, practic, câştigătoarele acestui scrutin.