Oferta este adresată toturor celor au un credit imobiliar/ipotecar/ consum cu ipotecă în derulare, dar și clienților altor bănci de pe piață care vor să-și refinanțeze împrumuturile, a anunțat Dana Demetrian, vicepreședinte pe retail al BCR.

Potrivit oficialului băncii, BCR și-a estimat “pierderile” la aproximativ 200 de milioane de euro.

“În doar patru zile de la lansarea ofertei am primit solicitări din partea a aproximativ 3.000 de clienți”, a precizat Dana Demetrian. Întrebată dacă prin această ofertă BCR se adresează clienților cu care se află în litigii, vicepepreședintele băncii a precizat că oferta nu a fost concepută pentru această categorie de clienți, însă aceștia vor putea să beneficieze de reducerea ratei.

Mai mult, în cazul în care, în instanța, unii clienți vor avea câștig de cauză și magistrați impun o dobândă mai mică decât cea din oferta actuală a BCR, Dana Demetrian a precizat că banca va respecta decizia instanței.

“Angajamentul financiar al BCR este că renunțăm la venituri de 200 milioane de euro, mizând pe retenția clienților pe termen lung”, a mai precizat Dana Demetrian, în cadrul unei conferințe organizate de BCR.

Cu cât se va reduce rata?

Practic, BCR propune clienților cu credite în euro o dobândă fixă de 4,95% pe an, pe o perioadă de cinci ani, după care aceasta se va calcula în funcție de EURIBOR la șase luni plus o marjă de 3 puncte procentuale.

“În medie reducerea ratei este de 20%”, a spus Dana Demetrian, precizând că procentul diferă de la client la client, în unele cazuri scăderea ratei, în cei cinci ani, poate ajunge și la 35% sau 40%, iar în alte cazuri 10% sau chiar mai puțin.

Exemplu de calcul: în cazul unui client cu un salariu net lunar de 2.000 de lei, cu cheltuieli curente de 500 de lei, la un credit cu o rata anuală a dobânzii de 7,87% rata lunară este de 821 de lei, la o valoarea a creditului de 105.000 de lei pe o perioadă de 275 de luni.

 În acest caz, rata lunară de 821 de lei ajunge la 42% din venitului clientului. Prin oferta BCR, rata anuală a dobânzii va fi de 4,95% iar rata lunară scade la 637 de lei, ceea ce reprezintă doar 36% din venituri. Acest lucru înseamnă o economie de 184 de lei/lună și o economie de 26.244 de lei pe toată perioada de creditare.
După cei 5 ani, în care BCR oferă clienților dobânda de de 4,95%, banca va aplica EURIBOR la șase luni plus o marjă de 3 puncte procentuale.

Conform reprezentantului BCR, oferta se adresează unui număr estimat la aproape 50.000 de clienți.
Atenție, la creditele contractate prin Programul Prima Casă nu se aplică oferta cu reducerea ratei.

Scăderea ratei se aplică și creditelor în lei și împrumuturilor în euro.

Exemplu: Ileana are un credit de 51.250 de euro din noiembrie 2007, pe 30 de ani. Ea mai are de platit 269 de rate. Rata actuală a dobânzii este de 10,10%. În prezent, ea plătește 403 de euro pe lună. După acceptarea noii oferte a BCR (4,95%), ea va plăti 264,5 euro pe lună.

“BCR își ia angajamentul să fie un partener pe termen lung pentru clienți și să se adapteze, inclusiv prin găsirea soluțiilor comerciale cele mai potrivite, provocărilor contextului economic“, a mai spus Dana Demetrian.

Pentru clienții BCR, pe lângă reducerea de peste 20% a ratei lunare de plată, banca oferă un flux rapid de aprobare, cu documentație simplificată, într-un singur drum la bancă, comisioane zero și asigurarea de viață gratuită pe întreaga durată a creditului.

“Mai facem un pas, probabil cel mai imporant în relația cu clienții noștri de până acum, și le oferim, proactiv, celor care au arătat bună-credință și interesul pentru un parteneriat pe termen lung cu banca, plătindu-și ratele la timp, posibilitatea de a beneficia de rate reduse cu până la 30% cu o singură vizită la bancă, fără o analiză suplimentară a veniturilor sau a garanțiilor” a încheiat Dana Demetrian.