‘Motivarea statelor să nu-şi achite datoriile ar fi dezastruoasă pentru Europa’, a avertizat oficialul BCE.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor decide duminică acordarea următoarei tranşe din împrumutul de urgenţă pentru Grecia şi vor stabili un nou pachet de asistenţă financiară, pe termen de 3 ani, la reuniunea din 11 iulie, a anunţat joi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

‘Sunt încrezător că duminica viitoare Eurogrupul va decide acordarea, la începutul lunii iulie, a celei de-a cincea tranşă a împrumutului pentru Grecia. Şi am încredere că vor ajunge la o concluzie privind situaţia din Grecia, în acord cu FMI’, a afirmat oficialul european.

Potrivit acestuia, Eurogrupul va discuta termenii şi condiţiile următorului program de asistenţă financiară pentru Grecia şi natura implicării sectorului privat în acest împrumut, o decizie urmând să fie adoptată la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro din 11 iulie.

Oficialul european a cerut Greciei adoptarea noului pachet de austeritate şi reforme, cerut de UE şi FMI până la sfârşitul lunii iunie.

Proiectul de buget pe 2012-2015 depus în Parlament prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro până în 2015 mai ales prin creşterea impozitelor şi taxelor şi un plan de privatizări în masă.

SURSA: Agerpres