t valide în prima fază, însă unele dintre ele au devenit valide", a explicat Demetrian. 

Potrivit acesteia, însă, o parte dintre cei care au depus iniţial notificări nevalide, nu s-au mai întors cu una validă. 

Reprezentanta băncii a mai spus că instituţia a decis să majoreze avansul pentru creditele ipotecare clasice în lei la 35% în contextul adoptării Legii privind darea în plată, din cauza faptului că în piaţă s-a vehiculat informaţia că ar fi câteva sute de mii de cazuri care ar putea apela la această metodă de stingere a creditului. 

Însă numărul de credite acordate în perioada de avans ridicat a fost foarte redus, aproximativ 100, iar din momentul în care avansul a fost redus până la 15%, în condiţiile anunţate de bancă, fluxul de credite a revenit la normal, respectiv câteva zeci de cereri de credite standard depuse zilnic. 

Pe de altă parte, reprezentanta BCR susţine că riscul la care sunt expuse băncile ca urmare a Legii privind darea în plată există în continuare. 

"Darea în plată a afectat piaţa fără să rezolve cazurile sociale, pentru că riscurile băncilor au crescut foarte mult. Riscul poate fi generat de mai multe aspecte: de ce putem estima noi şi de ce poate genera o legislaţie venită peste noapte", a mai spus Dana Demetrian. 

În acelaşi timp, reprezentanta băncii a mai spus că instituţia a şi contestat câteva zeci de notificări de dare în plată, pe motiv că nu reprezintă cazuri sociale. 

Vicepreşedintele băncii a amintit, în acest context, şi programul "Şansa ta", destinat cazurilor sociale, derulat de bancă încă din 2014, de care au beneficiat deja aproximativ 1.000 de clienţi. Nu pot apela, însă, la acest program, persoanele care nu pot dovedi că au un venit lunar constant, indiferent cât de mic.