Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi Banca Central Europeană (BCE) vor comunica însă în mod privat băncilor care sunt rezultatele testelor, cu două zile înainte de anunţul public.

În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

'După publicarea testelor de stres, acolo unde este necesar, băncile vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a trimite BCE planurile prin care să acopere deficienţele de capital', a precizat BCE.

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.

AGERPRES