Banca Centrală Europeană încearcă să prevină o criză financiară la nivelul continentului, în urma problemelor cu care se confruntă fondul britanic Greensill.

Fondul britanic Greensill, împins în pragul falimentului

Astfel, BCE a cerut băncilor europene să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul Greensill, dar şi pe grupul GFG Alliance, principalul client al acestui fond. Cererea vine în condiţiile în care oficialii încearcă să înţeleagă dacă această criză este ţinută sub control, notează Financial Times.

Fondul britanic a fost împins în pragul falimentului după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către Greensill, săptămâna trecută. În plus, Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

GFG Alliance operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv Sidex Galaţi

Financial Times citează surse din apropierea acestui dosar şi susţine că supervizorii de la BCE au cerut băncilor să ofere detalii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, acesta din urmă fiind un grup care operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv Sidex Galaţi, şi se bazează puternic pe Greensill pentru finanţare.

O sursă a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă îngrijorări crescută la nivelul BCE.

De asemenea, Financial Times susţine că grupul american de investiţii Apollo Global Management poartă discuţii pentru a achiziţiona unele părţi din fondul Greensill.

Pe parcursul weekend-ului discuţiile s-au purtat „la viteză maximă”, însă „mai rămân de rezolvat foarte multe detalii tehnice”, a spus o sursă din apropierea discuţiilor, care a adăugat că o tranzacţie ar putea fi evaluată la aproximativ 100 milioane de dolari.

Liberty Steel, deţinută de GFG Alliance, are 17.000 de angajaţi în Europa

Cu toate acestea, sursele au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat multe companii pe care Greensill le-a finanţat via fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 de miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.