'Băncile din umbră' reprezintă o industrie de 24.000 de miliarde de euro în Europa, jumătate din totalul global, şi cuprind fondurile mutuale, fondurile de hedge şi fondurile private de investiţii. Aceste entităţi pot acorda credite la fel ca şi băncile însă spre deosebire de băncile tradiţionale nu intră în zona de activitate a organismelor de reglementare.

Într-un discurs ţinut cu ocazia forumului social finlandez, Erkki Liikanen a spus că există riscul ca înăsprirea reglementării în domeniul bancar, ca urmare a crizei financiare globale, ar putea conduce la creşterea 'băncilor din umbră' care nu sunt reglementate.

'Dacă va fi necesar, ar putea fi luate măsuri proactive de genul aplicării definiţiei de instituţie financiară de importanţă sistemică şi extinderea cadrului de reglementare şi supervizare şi la băncile din umbră', a spus Liikanen.

Potrivit unui nou set de norme, denumite Basel III, băncile de importanţă sistemică trebuie să respecte norme de capital mai mari decât micile bănci.

Erkki Liikanen, care este preşedintele Băncii Centrale a Finlandei, a fost implicat în procesul de reformă a cadrului de reglementare bancară şi a condus grupul de lucru UE care a încercat să limiteze riscurile din industria bancară.

SURSA: Agerpres