Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc la Frankfurt, consiliul guvernatorilor a lăsat dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost menţinută la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

Instituţia cu sediul la Frankfurt a adoptat numeroase măsuri de stimulare a economiei: dobânzi reduse, împrumuturi uriaşe pentru bănci, răscumpărări de obligaţiuni de pe pieţe. În luna iunie a acestui an, BCE a trecut la o nouă etapă prin debutul achiziţiilor de obligaţiuni emise de companii, o premieră în istoria sa. De exemplu, BCE a achiziţionat via Banca Centrală a Franţei obligaţiuni emise de o serie de mari companii franceze precum EDF, Sanef, Danone şi Renault. 

Cu toate acestea, problemele din sectorul bancar italian, decizia Marii Britanii de a ieşi din UE şi numărul redus de obligaţiuni care pot fi cumpărate în cadrul programului de relaxare cantitativă ar putea determina BCE ca în lunile următoare să anunţe noi iniţiative pentru dinamizarea economiei. 

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT. Analiştii se aşteaptă ca Draghi să pregătească pieţele pentru noi măsuri ce ar putea fi luate la reuniunea din luna septembrie, când BCE va da publicităţii noile sale prognoze economice.

SURSA: Agerpres