Banca Portugaliei a anunţat că la sfârşitul lunii trecute împrumuturile instituţiilor de creditare portugheze de la BCE se ridicau la 46 miliarde de euro (64,94 miliarde de dolari), după ce în iulie s-a înregistrat un avans de de 0,8%.

Aceste date subliniază dependenţa băncilor din Portugalia de fondurile oferite de BCE, în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă acestea la finanţarea de pe pieţe.

Suspiciunile privind pierderile potenţiale din sistemul bancar au dus la închiderea efectivă a pieţei interbancare pentru multe instituţii, forţându-le să devină dependente de finanţarea BCE. Din acest motiv analiştii se întreabă dacă BCE va avea curajul să crească din nou rata dobânzii pentru a contracara efectele majorării inflaţiei, în situaţia în care multe bănci depind de finanţarea BCE pentru a rămâne pe linia de plutire.

Principalele bănci portugheze au trecut în iulie testele de stres derulate de UE, dar Banca Centrală a Portugaliei le-a cerut să-şi majoreze capitalul şi să-şi reducă dependenţa de fondurile BCE.

În aprilie, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro care a solicitat un pachet de asistenţă financiară, după Grecia şi Irlanda. Portugalia a încheiat un acord pe trei ani cu UE şi FMI prin care va primi 78 miliarde de euro, inclusiv 12 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. De asemenea, statul ar putea garanta până la 35 miliarde de euro din emisiunile de obligaţiuni ale băncilor.
SURSA: Agerpres