Orice zi cu soare merită trăită cu zâmbetul pe buze și sărbătorită cu un pahar de băutură răcoritoare, care are darul să te destindă și să-ți mai alunge din griji. Multe dintre cocktailurile gustoase pe care le degustați doar în vacanțe sau cu ocazii speciale puteți să le preparați oricând acasă, dacă aveți la îndemână ingredientele necesare. Sunt băuturi fresh, ușor alcoolizate, iar rețetele lor sunt lesne de învățat. Iată cinci lichioruri mai mult sau mai puțin cunoscute la noi, care pot servi drept bază pentru astfel de rețete, pe cât de simple, pe atât de savuroase.

Pimm’s – un lichior făcut din gin, sucuri de fructe și condimente pe care englezii adoră să-l bea în diverse combinații în sezonul cald. O rețetă foarte simplă este Pimm’s Lemonade (2 parti limonadă la o parte de Pimm’s, cu gheață din belșug și frunze de mentă). El poate fi însă băut și cu apă tonică sau cu ginger ale (disponibile și în magazinul nostru la cerere) și asezonat cu o felie de lămâie și/sau cu felii subțiri de castravete.

Campari –  Probabil cel mai cunoscut bitter din lume. Mulți îl consideră lichior, însă producătorii săi insistă să-l numească bitter. Iar această precizare ține probabil de gustul său care este întradevăr amar, datorită chininei și pelinului pe care le are în compoziție. Rețeta sa conține, pe lângă cele două ingrediente, alte 66 de plante diferite, rădăcini, coji, condimente și scoarță de copac, puse toate în alcool cu apă la infuzat. Asemeni altor lichioruri este produs după o rețetă secretă, ticluită de Gaspare Campari în 1860 și moștenită de-alungul generațiilor de câte o singură persoană, desemnată prin vot de boardul companiei. Se poate bea simplu, cu apă minerală si o felie de lămâie. Foarte frecvent îl găsești combinat cu gin în diverse cocktailuri. Iată două exemple: Cheeky Negroni (o parte gin – de preferat un gin ceva mai aromat precum Hendriks sau Botanist, o parte vermut alb, o parte Campari. Ingredientele se amestecă cu gheață într-un pahar înalt și la final puteți adăuga o felie de grepfrut) sau Campari gin punch (într-un bol amestecați 5 părți gin, 2 părți Campari, 1 parte Chartreuse galben, 2 părți suc de lămâie, 2 părți suc de grepfrut, 1 parte suc de portocală, câțiva stropi de bitter – Angostura și o sticlă de spumant. La final adăugați gheață)

Chartreuse – lichior creat de călugării din ordinul Carthusian în secolul al 18-lea. Este un distilat din 130 de ierburi și poartă numele mănăstirii Chartreuse din regiunea Grenoble. Este dulceag, ușor spicy și poate fi combinat în tot felul de rețete de cocktailuri răcoritoare. Cel verde, ceva mai alcoolizat, poate fi băut cu limonadă, mentă și gheață din belșug. Cel galben, ușor mai dulceag, poate fi băut cu apă tonică, câteva felii de lămâie și gheață.

Bols – Este numele unui celebru negustor și producător de lichioruri din Amsterdam, care a creat în urmă cu câteva secole multe rețete de lichioruri exotice pe care le savurăm și in zilele noastre. Astăzi, sub brandul generic Bols, sunt produse 38 de lichioruri cu arome diferite, însă noi vă propunem să încercați două dintre ele: cel de soc și cel de coacăze negre. Un cocktail pe care îl regăsiți probabil tot mai des prin baruri și care vă aduce aminte de socata din copilărie este Hugo (o parte lichior de soc, două părți de spumant, frunze de mentă și lime). Lichiorul de coacăze negre sau Creme de Cassis îl puteți bea în aceleași proporții cu vin alb foarte sec și se numește Kir sau cu spumant și se numește Kir Royal.

Malibu – este un rom cu aromă de cocos, făcut după o rețetă originală din insulele Barbados. Este ușor dulceag, însă aroma de cocos și textura sa foarte uleioasă se combină perfect cu apa tonică. Iar rețeta de Malibu tonic este foarte simplă: într-un pahar plin de gheață amestecați două degete de Malibu, apă tonică și asezonați cu două-trei felii de lămâie.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.