Site-ul NationalIneterest scrie că oamenii au început să nu mai respecte zecile de restricții impuse din cauza covid-19 în timp, ceea ce era de așteptat. Pentru a combate acest lucru, guvernul britanic a dublat amenzile pentru primele infracțiuni de la 100 la 200 de lire sterline și a introdus sancțiuni de până la 10.000 de lire pentru încălcarea izolării, în speranța că astfel se vor respecta regulile.

În economie, a existat un interes susținut de efectele sancțiunilor asupra comportamentului, cel puțin de la sfârșitul anilor 1960. Literatura privind achitarea impozitelor are paralele interesante cu domeniul sănitar.

NI prezintă cele trei paralele între plata impozitelor și respectarea măsurilor anti coronavirus:

1. Acțiunea în cauză (plata impozitelor, rămânerea în case, purtarea unei măști, spălarea mâinilor) este costisitoare pentru individ.

2. Conformarea aduce beneficii societății în ansamblu.

3. Atât beneficiile individuale, cât și cele sociale sunt greu de observat.

Acest ultim punct este deosebit de important. Când beneficiile sunt greu de observat, percepția noastră asupra lor devine extrem de importantă pentru întrebarea dacă ne conformăm. Pentru unii, beneficiile percepute sunt mari, poate mai mari decât beneficiile reale acumulate societății și individului. Pentru alții, beneficiile percepute sunt scăzute, poate mai mici decât costurile pe care trebuie să le plătească pentru a le respecta.

Problema este că percepțiile sunt greu de schimbat și necesită un grad ridicat de încredere și o comunicare consecventă de la cei care vă cer să vă schimbați comportamentul. În schimb, factorii de decizie politică s-au concentrat în mod tradițional asupra aplicării de sancțuni, crescând astfel atitudinile de nesupunere.

În absența unui vaccin, respectarea regulilor, de bună-voie, rămâne cea mai bună apărare a noastră împotriva COVID-19. Totuși, recentele proteste din Regatul Unit împotriva reglementărilor arată că trebuie făcut mai mult pentru a recâștiga încrederea oamenilor.

Cercetările efectuate în cursul pandemiei actuale au arătat că oamenii sunt mai predispuși să respecte în mod voluntar regulile atunci când înțeleg că riscul de a contacta virusul este ridicat și atunci când consideră că respectarea lor este eficientă în a stopa răspîndirea virusului.

Prin urmare, pe lângă mărirea amenzilor, guvernul ar trebui să se concentreze în a-i convinge pe oameni să facă ceea ce trebuie, oriunde s-ar afla, pentru că e spre binele lor.

Comunicarea privind beneficiile date de respectarea regulilor trebuie să fie clară și consecventă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Scandalul Dominic Cummings, când presa a dezvăluit că un membru al guvernului a încălcat restricțiile, încălcând primul regulile, a afectat grav încrederea în guvern.