În plus, şeful statului a subliniat că România vrea să participe la deciziile zonei euro şi că statele din Uniunea Europeană trebuie să rămână unite.

"Soluţia pentru actuala criză este să rămânem uniţi: să rămânem 27 de membri în UE, şi nu 17, cât are zona euro.

În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai mult despre grupul euro şi alte asemenea. Vreau să clarific pentru toată lumea că viaţa cetăţenilor din afara zonei euro, dar din Uniunea Europeană, este afectată de ceea ce se întâmplă în zona euro.

De exemplu, în România, 95% din sectorul bancar este reprezentat de bănci din zona euro. În plină criză, în România dobânzile au crescut de la 5% în iulie, la peste 8% acum din cauza lipsei de decizie din zona euro. În România, suntem extrem de dependenţi de pieţele din zona euro în ceea ce priveşte exporturile, principalii noştri parteneri fiind Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Ceea ce înseamnă că România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. Romania vrea să participe la deciziile zonei euro, pentru că orice decizie sau lipsă de decizie din zona euro ne afectează", a declarat Traian Băsescu la PPE.
Preşedintele român a arătat necesitatea unui plan pe termen lung pentru asigurarea viitorului Europei.

"Europa are nevoie de o strategie pe termen lung, nu doar pentru depăşirea crizei, ci pentru a-şi asigura viitorul. Mai multă integrare nu doar economică, ci şi politică, nu înseamnă pierderea suveranităţii. În criza pe care o traversează statele, drepturile trebuie înţelese ca datorie, iar politicienii trebuie să răspundă prin coerenţă şi responsabilitate. Din perspectiva noastră, consider că replierea în plan naţional nu e o soluţie. Singura şansă într-o lume mai globalizată e o Europă mai integrată", a conchis Traian Băsescu.