Vreau să spun că nu se face prin lege desecretizarea, sunt decizii ale Curţii Constituţionale care spun că este suficientă o hotărâre de guvern pentru a se desecretiza orice secret de stat. Curtea Constituţională a stabilit încă din 2006 că desecretizarea de documente strict secrete sau secrete de stat se face prin hotărâre de guvern, nu prin lege”, a declarat Băsescu într-o intervenţie telefonică la B1 TV. 

În opinia sa, propunerea legislativă privind declasificarea unor documente iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici ar afecta inclusiv o serie de anchete care vizează criminalitatea organizată. 

„Articolul 1 este extrem de general şi vizează orice desecretizare. Deci, e ca şi cum celor de la spălarea banilor le cerem să desecretizeze ce au acum, celor de la DIICOT, să desecretizeze toată crima organizată pe care o au în investigare. (…) Nu cred că Tăriceanu, care a fost primul care a cerut prin hotărâre de guvern protocoale între SRI şi parchete, nu ştie ce a făcut cu această iniţiativă”, a susţinut fostul preşedinte. 

El a subliniat că prima referire la protocoalele pe care trebuia să le încheie SRI a fost făcută într-o hotărâre de guvern din anul 2005, semnată de premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu. 

„În protocolul dintre SRI şi Parchetul General (…) este invocată Hotărârea 231 din 30 martie 2005, prin care se aprobă planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007, semnată de Călin Popescu-Tăriceanu, adoptată prin hotărâre de guvern. (…) La măsuri zice aşa: că instituţiile mai sus menţionate trebuie să stabilească proceduri de comunicare şi, de asemenea, trebuie să realizeze protocoale semnate de instituţiile implicate”, a precizat Băsescu. 

Comisiile de apărare şi de administraţie au adoptat, marţi, un amendament al senatorului Traian Băsescu la proiectul de lege privind declasificarea unor documente potrivit căruia „se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PÎCCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale 003064/04.02.2009”. 

 

„Am avut un amendament legat de hotărârea CSAT 17 pe care unii senatori sau PSD o consideră baza protocoalelor, ceea ce e o minciună de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dar dacă vor să ajungă la corecta informare a populaţiei, trebuie desecretizate planurile de acţiune comune între DNA şi SRI făcute în baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament în comisie, nicidecum în baza hotărârii CSAT 17, pentru că acea hotărâre nu pomeneşte SRI. (…) M-am dus cu un amendament care să nu fie foarte general, pentru că ei, de fapt, prin ceea ce prevede proiectul de lege – că se desecretizează toate documentele secrete – pot genera extrem de multe piedici în (…) dosare care acum se află în anchetă”, a explicat Băsescu. 

El a adăugat că a formulat acest amendament pentru a da precizie prevederilor legii. AGERPRES