Şeful statului consideră că instituţiile bancare au devenit prea restrictive în a acorda credite, mai ales, întreprinderilor mici şi mijlocii. Aceasta după ce în anii anteriori au exagerat cu acordarea creditelor cu buletinul.
“Creşterea economică trebuie să se bazeze pe investiţii, nu pe consum. Am avut experienta creşterii pe consum în 2009”, a spus şeful statului reproşând băncilor că au oferit foarte uşor credite de consum persoanelor fizice stimulând o creştere economică bazată doar pe consum, în anii 2007 şi 2008, fapt care a generat ulterior o scădere abruptă a economiei.
“Băncile au o responsabilitate, în condiţiile în care au fost avertizate de guvernatorul Băncii Naţionale- mai uşor cu creditele cu buletinul. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că mi se pare că acum aţi devenit prea restrictivi.
Măcar pentru investiţii la IMM deschideţi punga băncilor, pentru că de aici vă veţi lua banii înapoi, că de la cei cărora le-aţi dat credite cu buletinul nu ştiu dacă vă veţi mai lua”, le-a spus Traian Băsescu reprezentanţilor băncilor comerciale prezenţi la conferinţa „Parteneriat pentru creştere în 2011” organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

Te-ar putea interesa și: