Fostul președinte Traian Băsescu avertizează asupra faptului că, în acest moment, România trece, simultan prin cinci crize. Potrivit acestuia, prima și cea mai importantă este criza sanitară, cauzată de pandemia de coronavirus. A doua criză este cea din agricultură, urmată de educație, de criza economică și în final, o altă problemă majoră, criza de guvernare.

În același timp, Băsescu avertizează cu privire la urmările pe care aceste crize le vor aduce în România. Potrivit fostului președinte, riscăm să accelerăm sărăcia din țară.

„Acum avem un pachet de crize simultane: avem criza din sănătate, criza din agricultură, criza din educație, criza din economie și criza de guvernare. Toate astea vor însemna sărăcie accelerată, nu altceva”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Iohannis a greșit

Totodată, fostul șef al statului este de părere că președintele Iohannis a greșit în momentul în care a ridicat starea de urgență din România, la jumătatea lunii mai.

„Marea greșeală este la momentul în care președintele s-a derobat de responsabilitate și a ridicat starea de urgență. Starea de urgență trebuia sa fie menținută până când exista certitudinea că pandemia poate fi ținută sub control. (…) Sigur, fără abuzurile care s-au făcut în starea de urgență”, a mai spus Băsescu.

Este singura soluție

În contextul celor cinci crize cu care România se confruntă, singura soluție este intervenția președintelui Klaus Iohannis, care trebuie să cheme reprezentanții partidelor la consultări ”ca să-i liniștească”, pentru ca țara să nu rămână fără Guvern.

În opinia lui Băsescu, Iohannis nu face altceva decât să arăte „o lașitate”, în loc să salveze țara de la „un dezastru și mai mare”.

„Lașitatea pe care președintele a arătat-o când a ridicat prea devreme starea de urgență este nepermisă. Acum nu are decât o soluție ca să împiedice un dezastru și mai mare, adică o țară fără guvern. Singura soluție este să cheme partidele și să-i liniștească”, a adăugat fostul șef al statului.