Guvernul pregăteşte cu mare atenţie deschiderea anului şcolar, astfel încât să fie evitat riscul de îmbolnăvire atât în ceea ce priveşte elevii cât şi cadrele didactice, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

Acesta a amintit că Guvernul a decis alocarea a 175 de milioane de euro pentru decontări necesare învăţământului online şi materialelor de protecţie.

„Am alocat în total 175 de milioane de euro. Decontăm autorităţilor locale şi şcolilor pentru achiziţiile care sunt făcute pe tablete, pe laptopuri, pe camere web, table inteligente, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie sanitară – decontăm pentru autorităţile locale dintr-o alocare de 175 de milioane de euro. Eu consider că e important un pic să descentralizăm, pentru că achiziţiile la nivel centralizat sunt contestate şi atunci când sunt contestate termenii procedurali sunt foarte lungi şi ne duc în întârziere”, a declarat Orban la Realitatea Plus.

Premierul a precizat că a avut o discuţie joi cu ANCOM şi cu reprezentanţii companiilor de telefonie fixă şi mobilă pentru a identifica căile de extindere a acoperirii reţelelor.

„Să cuprindem cât mai multe şcoli care nu sunt în momentul de faţă, şi nu numai şcoli, ci şi localităţi. (…) Pregătim cu mare atenţie deschiderea şcolilor. Încercăm să facem tot ceea ce este posibil în vreme de pandemie, astfel încât să reducem la maximum riscul de îmbolnăvire a copiilor şi cadrelor didactice”, a adăugat şeful Guvernului.

500.000 de tablete școlare din fonduri europene

Amintim că, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat în cursul zilei de astăzi că profesorii din unităţile de învăţământ preuniversitar vor primi 500.000 tablete şcolare şi echipamente IT în valoare de 100 de milioane de euro, necesare pentru buna desfăşurare a cursurilor, ca urmare a situaţiei generate de pandemia COVID-19.

Totodată, şcolile vor fi dotate cu echipamente de protecţie medicală şi dezinfectanţi, în valoare de 50 de milioane de euro, precum şi containere sanitare mobile, în care se vor investi alte 25 de milioane de euro.

„Finanţările, din fonduri europene nerambursabile, au fost prevăzute în cadrul Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020-2021 în contextul riscului de infecţie cu virusul SARS-Cov-2, adoptată ieri în şedinţa de guvern. Din cele 100 de milioane de euro destinate echipamentelor IT, 87,5 milioane de euro sunt din fonduri europene nerambursabile şi 12,5 milioane este contribuţia statului român. Celelalte tipuri de echipamente de protecţie şi containerele sanitare vor fi achiziţionate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, se menţionează în comunicatul transmis de minister.