Preşedintele României, Traian Băsescu a făcut declaraţii în legătură cu proiectul Roşia Montană. Redăm mai jos cele mai importante afirmaţii făcute de preşedinte.

– A discuta doar de cianură vs locuri de muncă este un fals. Lucrurile trebuie analizate în toată complexitatea lui. Trebuie să discutăm de poluarea de acum de la Roşia Montană. Avem de discutat patrimoniul istoric, despre impactul social, bugetar, despre tehnologia de exploatare.

– Premierul dacă nu minte, nu poate să facă politică. A mai existat OUG cu privire la privatizarea Rompetrol, emisă de Guvernul Tăriceanu, devenită apoi lege, promulgată tot de domnul preşedinte Iliescu.  A o doua ordonanţă privind privatizarea Rompetrol, ajunsă după 12 ani la mine, am retrimis-o la Parlament, după care am trimis-o la CCR, iar CCR a constatat tardivitatea sesizării pe care i-am făcut-o.
-Premierul nu se limitează doar la această încălcare a Constituţiei, prin ataşarea contractului la lege, ci constatăm că prin lege se modifică legea, ceea ce e un atribut al Parlamentului. Apoi, prin lege, RMGC primeşte dreptul să facă expropieri, ceea ce e neconstituţional. Prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licenţa cu până la 20 de ani, în condiţiile în care prezent legea permite prelungirea până la cinci ani. Aurul şi argintul de la Roşia sunt proprietate publică. Iar faptul că prin lege se stabileşte că licenţele pot fi prelungite prin lege cinci ani maximum de două ori, are legătură cu exact acest fapt. Guvernul propune prin această lege ca vreme de 20 de ani, statul să nu mai aibă control asupra resurselor.
-Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente, ceea ce e tot preluarea atribuţiunilor ANRM.
-Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională, nu a fost o indicaţie pentru CCR, pentru că există o jurisprudenţă.
-Eu nu voi sta spectator ca Ion Iliescu la privatizarea Petrom, voi sesiza CCR pentru că nu vreau să-mi încalc conştiinţa la un act ilegal, dacă majoritatea o votează, poate să-mi vină, dar eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor. Şi o voi face.
-Părerea mea e că Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în Parlament şi a încercat un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înţeleagă că un prim-ministru trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are. Poziţia mea nu are nimic comun cu schimbarea punctului meu de vedere legat de exploatările metalifere din România. Avem o şansă foarte bună să le exploatăm. Neangajarea mea în dispute pro sau contra este legată de faptul că privesc cu îngrijorare la creşterea tensiunilor în societate.
-Nu pot să nu observ că toată disputa e legată de două abordări, amândouă egal incorecte: unii susţin locurile de muncă, alte că nu trebuie făcute aceste locuri de muncă pentru că cianurile ne vor otrăvi pe toţi. Dincolo de banii europeni, prin propriile noastre resurse putem relua exploatările de aur, cupru, uraniu şi să generăm locuri de muncă. Un alt lucru, dincolo de banii europeni, e legat de independenţa energetică, fie că vorbim de gaze de şist sau de gazele din Marea Neagră.
-Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt şi lucruri care trebuiesc reglate prin lege: creşterea redevenţei de la 4 la 6%.
-Ponta trebuie să scapă de laşitate ca să fie prim-ministru şi să mai renunţe la şmecherie. România nu e uşor de condus. Mă întrebam dacă ar fi fost Ponta prim-ministru în perioada crizei: nu ştiu dacă o scotea la capăt, cu teleguvernarea.

-Nu sunt de acord nici cu Antonescu: el ştie foarte bine că e neconstitiţional proiectul de lege, decât să spună aprobăm, nu aprobăm ca să vadă de ce grup se lipeşte. Să-l trimită pe Şova la Parlament să ia proiectul, să-l ducă la Guvern, să-l lase acolo şi să plece. Este iniţiativa acestui ministru profund incompentent. Cum a putut să-i dea un asemenea proiect Guvernului.

-Cred că trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, în primele 13 zăcăminte din Europa, România are 4. Primele două: Roşia Montană, Rovina şi mai este zăcământul de la Bucium şi încă unul de la Certej. Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad, important e să o valorifice. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur. Într-un mod extrem de convenabil. În momentul în care BNR ar cumpăra aur, ar face emisiune de lei. Ca atunci când cumpără euro sau când ia bani de la Ministerul de Finanţe pentru construcţii de drumuri. România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru.