Reglementarile Basel II trebuie sa intre in vigoare in mai 2006. Potrivit prevederilor acordului, trebuie sa existe un raport minimum acceptat intre capitalurile proprii ale fiecarei companii si dimensiunea portofoliului de contracte, precum si stabilirea unui nivel maximum acceptat de expunere a companiei pe un singur debitor.


Daca in cazul bancilor exista deja o prevedere in acest sens (expunerea bancii pe un singur client nu poate depasi 10% din fondurile proprii ale bancii), in cazul societatilor de leasing sau al celor de intermediere financiara care acorda credite, aceste prevederi nu sunt incluse nicaieri.
In concluzie, societatile de leasing se asteapta la o reglementare care sa le limiteze puterea de finantare in functie de capitalurile proprii ale fiecarei institutii. Pentru a-si mentine afacerea, finantatorii nu au alta solutie decat fie sa-si majoreze capitalul social, fie sa reorienteze profiturile viitoare catre fondurile proprii ale societatii.


De asemenea, societatile de leasing nebancare se asteapta ca reglementarile date de BNR pentru restrictionarea creditarii in valuta sa fie aplicate si in cazul lor, cu atat mai mult cu cat, pana acum, toate leasingurile erau facute in euro sau dolari. In aceste conditii, societatile de leasing au inceput deja sa-si ajusteze produsele pe finantarea in moneda nationala. Chiar daca, momentan, leasingul in valuta este net avantajos fata de cel in lei, societatile spera ca, in curand, finantarea in lei sa devina chiar mai avantajoasa decat cea in valuta. Cu atat mai mult cu cat noua politica bancara si macroeconomica va determina companiile sa se imprumute in lei.