De exemplu director general adjunct de la Romgaz a încasat un salariu net în luna martie de 14.306 lei, în timpe ce directorul general a avut un salariu de doar 11.018 lei.

Vezi aici lista cu salariile din energie

‘Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei/lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. La banii ăştia, aş lupta şi eu. Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei/lună’, a explicat şeful Guvernului, Victor Ponta, citat de Agerpres

Potrivit premierului, miercuri, Parlamentul se va reuni pentru a aproba înfiinţarea ASF, după ce preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, Legea referitoare la această nouă organizaţie.

‘O să insist pentru transparenţa modului de cheltuire a bugetelor fiecărui minister şi veniturile pe care le au angajaţii. Deocamdată, sunt doar patru ministere care au îndeplinit în totalitate cerinţele mele de transparenţă. Până la Paşte toate ministerele vor accelera acest proces şi vreau, în orice moment, ca oricine să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit să îndreptăm anumite lucruri, a apreciat premierul.

Conform unui comunicat al Executivului, în sectorul energetic şi al resurselor energetice, cel mai mare salariu lunar îl are directorul general al FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord – 18.000 lei, urmat de directorul general al Nuclearelectrica – 14.851 lei, directorul general adjunct al Romgaz – 14.306 lei, directorul adjunct economic al Hidroserv Sebeş – 13.922 lei, directorul general al Complexului Energetic Oltenia – 13.455 lei, director direcţie Hidroelectrica – 13.183 lei, directorul adjunct tehnic la Hidroserv Curtea de Argeş – 13.052 lei.

În acest context, premierul le-a cerut lui Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, şi lui Constantin Niţă (ministrul delegat pentru Energie) să găsească o soluţie pentru impozitarea suplimentară a salariilor mari din energie, conform mediafax.ro.

"Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Niţă, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori”, a spus Ponta. "E o pâine foarte albă la stat, dar poate au şi perfomanţă cu această ocazie şi poate reuşim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, şi 14.000 lei, un director la…. Da, chiar cred că suntem o ţară în care nu punem valorile în ordinea corectă", a mai spus premierul.

Ponta a declarat, la finele lunii martie, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxaţi, cu o taxă de "solidaritate" de 10% aplicată asupra diferenţei ce depăşeşte această valoare, iar cu banii astfel strânşi să fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare. Această iniţiativă a fost însă contestată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat că Partidul Naţional Liberal se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.