Bărbaţii stau până la vârste mai înainte cu părinţii, faţă de femei, care aleg să părăsească casa părintească de la vârste mai fragede, potrivit unui studiu realizat de Eurostat.

Cu toate acestea, vârsta medie a tinerilor care renunţă la a locui cu părinţii diferă de la stat la stat. În România, bărbaţii stau cu părinţii până în jurul vărstei de 30 de ani, în timp ce tinerele pleacă din căminul natal în jurul vârstei de 27 de ani, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2007.

Finlanda, Franţa şi Olanda au cei mai curajoşi tineri din Europa. În Finlanda, bărbaţii plecă din casa părinţilor încă de la 23 de ani, în timp ce în Franţa şi Olanda acest lucru se întămplă la 24 de ani. În cazul femeilor, tot aceste state se află în fruntea clasamentului. Tinerele părăsesc casa părinţilor la 22 şi respectiv 23 de ani.

Slovacia, Slovenia şi Bulgaria sunt pe ultimele locuri în clasamentul Eurostat, acestea fiind ţările unde tinerii aleg să stea cât mai mult cu părinţii. Bărbaţii nu părăsesc căminul natal până la 31 de ani, în timp ce femeile pleacă abia la 29 de ani.

Tinerii fără studii găsesc greu un job

Raportul Eurostat arată de asemenea că tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, fără studii, sunt cei care se lovesc din ce în ce mai mult de un refuz când vine vorba de angajare. Astfel, în al doilea trimestru din 2009 şomajul în rândul acestora, în statele membre Uniunii Europene, era de 19,2%. În ceea ce îi priveşte pe tinerii cu studii medii, şomajul ajunge la 9,1%, iar pentru cei cu studii superioare cifrele atinse sunt de 5,9%.

De asemenea, tinerii din UE sunt tentaţi să încheie un contract de muncă temporar. Astfel, în 2008, patru din zece tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani aveau un loc de muncă temporar. Acest lucru este aplicabil şi pentru doi din zece tineri care aveau între 25 şi 29 de ani.