Reuniți în Capitală, mai mulți edili din toată țara s-au strâns joi la Guvern și au cerut premierului să-i primească de urgență.
 
După două ore de discuții, aceștia au ieșit mai supărați decât au intrat:
 
”Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele și nu înțelegem legile și cam cum circulă banii. Nu cerem decât să nu ne fie afectate bugetele, ca pondere în buget, în bugetul național, referitor la anul 2017, când oricum era foarte mic, pentru că în 2010 au mai fost tăiate o dată bugetele locale. Ca să știm despre ce discutăm …” – a spus Robert Negoiță.
 
Primarii au acuzat Executivul că a tăiat din sumele strânse de primarii și că a lăsat administrația locală în imposibilitatea de a funcționa. Legea Bugetului de stat ar trebui adoptată în această săptămână.
 
Miercuri, edilii au așteptat până la ora 12.00 un răspuns din partea ministerului Finanțelor să afle dacă Guvernul este sau nu de acord cu propunera ca 60 % din banii strânși din impozitul pe venit să ajungă la bugetele locale.
 
Numai că proiectul de buget publicat în această seară arată cu totul altă realitate. 
 
Bugetele locale vor beneficia în 2019 de o alocare record. Totalul sumelor care se alocă din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele din anul 2018 ceea ce  reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.
 
 
Alocări record pentru bugetele locale
 
11,1 miliarde lei se alocă din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decât s-a alocat în anul 2018. Această sumă  se adaugă la veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale care se vor încasa în anul 2019 precum şi excedentele acumulate până la sfârșitul anului 2018, în valoare de 13,1 miliarde lei dar și sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, adică 2,3 miliarde lei.  
100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat se repartizează bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cât s-a repartizat în anul 2018;
10,9 miliarde de lei – totalul subvențiilor de la bugetul de stat care se alocă prin bugetele unor ministere pentru investiții (PNDL, spitale, școli, cofinanţate proiecte finanţate din fonduri europene, turism, mediu, etc.) şi asistenţă socială şi din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
 
La fundamentarea sumelor alocate bugetelor locale s-au avut în vedere asigurarea:
 
o la Consiliile Județene – minim 400 lei/locuitor la nivelul județului, comparativ cu 250 lei/locuitor în anul 2018,
o la municipii (cu excepția Municipiului Bucureşti), oraşe, comune – 1.200 lei/locuitor, comparativ cu 750 lei/locuitor în anul 2018. De asemenea s-au stabilit plafoane minime de 2 milioane lei la comune, față de 1 milion de lei în anul 2018, 6 milioane lei la orașe, comparativ cu 3 milioane lei în anul 2018 și 20 milioane lei la municipii, de la 5 milioane lei în anul 2018.
 
o La Municipiul Bucureşti – minim 1.450 lei/locuitor;
o La Sectoarele Municipiului Bucureşti – minim 1.350 lei/locuitor.
o Finanţarea integrală din bugetul local a cheltuielilor de asistenţă socială aferente protecţiei copilului şi persoanelor cu handicap, precum şi contribuţiile pentru personalul neclerical, în sumă de 6,3 miliarde lei.
 
Astfel, totalul sumelor care se alocă din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele alocate în anul 2018 ceea ce  reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.