Potrivit explicațiilor oferite de Ilie Bolojan, printre principalele măsuri vizate se află schimbarea legislației privind legea insolvenței, procedurile de executare silită și regulile legate de eșalonarea datoriilor fiscale. Scopul acestor modificări este de a permite statului să recupereze mai rapid sumele datorate și să limiteze abuzurile comise în baza actualului cadru legal.

Ilie Bolojan spune că multe companii evită plata obligațiilor fiscale

Premierul a subliniat că multe dintre companiile cu datorii uriașe la bugetul de stat folosesc lacunele din legislație pentru a evita plata obligațiilor fiscale. Astfel, noul pachet de modificări va înăspri condițiile de eșalonare a plăților și va accelera procedurile de executare silită.

Autoritățile își propun să elimine posibilitatea ca firmele să se sustragă de la plată prin invocarea unor mecanisme legale greoaie sau prin intrarea abuzivă în insolvență.

„Vom modifica legislația legată de legea insolvenței, vom modifica legislația legată de executările silite ca să putem executa mai repede.

Vom modifica legislația legată de eșalonări în așa fel, deci să avem un cadru legal care nu-ți mai permite ca din start, prin vicii de lege, să poți abuza de de aceste prevederi”, a spus Ilie Bolojan la ProTV.

ilie bolojan
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Un alt punct critic abordat de premier este activitatea ANAF

Un alt punct critic abordat de premier este activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care, potrivit acestuia, trebuie să acționeze mai eficient. Bolojan a criticat faptul că la anumite adrese din țară sunt înregistrate zeci de firme fictive, care acumulează miliarde de lei restanțe la TVA.

În loc să fie luate măsuri ferme împotriva acționarilor sau administratorilor reali ai acestor entități, ANAF efectuează doar controale formale, fără rezultate concrete în recuperarea prejudiciilor.

„Este anormal, din punctul meu de vedere, putea să și-o facă mai bine. Este anormal să ai la o adresă zeci de sedii de companii fictive care au miliarde de de lei restanțe la TVA și în loc să vezi ce fac și acționarilor și manageri acestora, faci controale formale la niște companii care n-au niciun fel de active și nu poți recupera.

Înveți acel prejudiciu, dar s-ar presupune că dai”, a completat premierul.

Prin urmare, Guvernul intenționează să modifice legislația astfel încât ANAF să poată interveni mai prompt și să aibă instrumente legale mai clare pentru a combate frauda fiscală. În paralel, vor fi introduse reguli care să împiedice înregistrarea și funcționarea firmelor fantomă, printr-un control mai riguros al sediilor sociale și al persoanelor implicate în conducerea acestora.