În sistemul de date destinat prevenirii spălării banilor se află înregistrate 8.200 de organizaţii şi persoane din România, printre care exponenţi politici, familiile şi apropiaţii lor.

Deşi politicienii consideră că nu pot fi controlaţi, iar legea se aplică de la ei în jos, aceştia sunt monitorizaţi la nivel internaţional. În baza de date a World Check, împărţită în persoane individuale şi entităţi, figurează 570.000 de persoane fizice şi juridice expuse politic din întreaga lume, 27.500 de persoane implicate în traficul de droguri şi 7.000 care au activităţi legate de crima organizată. „În prezent, în diferitele categorii care se află în sistemul nostru, din România sunt înregistrate 8.200 de profiluri individuale sau companii. Toate persoanele expuse politic din România sunt monitorizate şi integrate în baza noastră de date“, a declarat, pentru Capital, Gianluigi Bianchi, Senior Consultant World Check pentru Europa Centrală şi de Est. Baza de date se actualizează zilnic, ajungând în prezent la un milion de profile. În afara dosarelor, sistemul oferă posibilitatea verificării autenticităţii paşapoartelor potenţialilor clienţi ai băncilor şi nu numai.

Cum funcţionează sistemul şi cât costă

165-32492-04_dollars_26.jpgWorld Check are mai multe unităţi specializate, ale căror denumiri includ sintagme sugestive: persoane expuse politic, terorism, crimă organizată, spălare de bani etc. În cadrul lor lucrează circa 500 de specialişti din întreaga lume.

Sistemul este util, în special pentru bănci, care îşi pot astfel verifica potenţialii clienţi. „Sistemul clasic de spălare a banilor presupune depozitarea banilor murdari într-o bancă, aceştia fiind transferaţi în sistemul global bancar. Astfel li se pierde urma“, explică Kenneth Rijock, consultant World Check.

După ce timp de zece ani a fost spălător de bani, Rijock a trecut de cealaltă parte a baricadei. El a fost de curând în Bucureşti pentru a explica cum funcţionează sistemul World Check şi pentru a-i învăţa pe bancherii români cum să-şi verifice clienţii şi să depisteze neregulile.

Implicarea în diferite companii a lui Ferdinand Marcos, fostul preşedinte filipinez, a fostului prim-ministru al Pakistanului, Benazir Buto, sau a miliardarului rus Boris Berezovsky, toţi acuzaţi de spălare de bani, a fost depistată la timp cu ajutorul sistemului World Check. „Bineînţeles că numele acestora nu figurau printre acţionarii firmelor. Am făcut cercetări din aproape în aproape şi am descoperit că, de fapt, aceştia se aflau în spatele oamenilor-paravan“, spune Rijock. Acest lucru presupune verificări încrucişate atât în baza de date şi de profile, în ce priveşte dosarele soluţionate privind condamnările, cât şi în baza care conţine articole din presă. „Verifici un client nou, o companie, care doreşte să-şi deschidă cont în bancă. Suma este consistentă. Administratorul pare «curat». Când controlezi însă în arhiva ziarelor, găseşti o poză mai veche a acestuia, alături de un traficant de droguri sau de altă persoană căutată prin Interpol. Atunci se închide cercul“, spune Rijock.

Prima licenţă pentru utilizarea sistemului costă 4.000 de euro/an, cu acces nelimitat şi utilizarea serviciilor online. Fiecare licenţă în plus costă 1.500 de euro. În ceea ce priveşte accesarea dosarelor, preţul minim este 25.000 de euro, însă pachetele pot fi ajustate în funcţie de client.

Printre clienţii World Check se numără 3.000 de instituţii financiare din 162 de ţări. În România, baza de date este utilizată de 15 instituţii.

165-32491-04_kennethrijock_26_cc.jpgPoţi să fii bancher la Bucureşti şi să fi comis o infracţiune legată de spălare de bani, suma trecând şi prin sistemul bancar din SUA. Atunci rişti 20 de ani de închisoare, conform legislaţiei americane.
Kenneth Rijock, consultant World Check

26 de dosare privind spălarea de bani au fost soluţionate de către instanţele româneşti, în perioada 2005-2008, conform Consiliului Superior al Magistraturii