Definit ca modul specific de exprimare intr-un anumit moment si domeniu sau ca ansamblul particularitatilor de manifestare specifice unei colectivitati, stilul in care fiecare dintre noi traieste nu este intotdeauna identic cu ceea ce tindem sa facem din existenta cotidiana. Specifica majoritatii indivizilor, deviza „Citius, altius, fortius” marcheaza eforturile fiecaruia dintre noi de a ocupa un loc mai in fata, indiferent de obiectivul vizat. Un studiu realizat recent de compania de cercetari de piata Mercury Marketing and Reserch Consultants dezvaluie fata mai putin cunoscuta a romanilor, imaginea pe care acestia o au despre viata si modul in care inteleg sa traiasca in colectivitate.
In top, viata este roz
Un venit lunar personal de 105-500 USD iti asigura, in Romania, lentila colorata prin care viata se vede in roz. Intreprinzatori particulari, directori generali sau de departament in mari companii (top management), toti cei care intrunesc aceasta „calitate”, sunt lideri formali (prin functie) si informali de opinie (in grupurile extraprofesionale de apartenenta). Indeobste tineri, flexibili si deschisi la nou, agreeaza contactele cu semenii, cautand sa lege si sa intretina relatii (88,3% prefera compania altor persoane). Ar sari in ajutorul celor aflati in dificultate (84%) si vad viata de familie ca pe lucrul cel mai important din existenta.
Si pentru ca veniturile le permit, sunt primii care se raliaza noilor tendinte ale modei, devorand cu placere ceea ce o societate de consum le poate oferi. Sunt cei care vor mereu noul si care dispun de mijloacele necesare pentru a si-l procura. Paradoxal, 45,2% nu au incredere in mesajele publicitare. Sunt increzatori in propria persoana (88%) si au o stare de bine generala. Stapani pe ei, sunt activi pe plan social si politic, exercitandu-si dreptul la vot in proportie de 71,6%. Isi fac viata frumoasa, agreand activitatile in aer liber (90%) si calatoriile peste hotare (81%).
Nici daca ai un castig lunar de 175-300 USD si esti functionar cu studii superioare sau ai o alta diploma academica nu o duci prea rau. Dinamici (70% prefera sa fie in permanenta ocupati), increzatori in ei insisi (86%), sociabili si altruisti (82% gasesc satifactie in ajutorarea celor in dificultate) sunt foarte preocupati de imaginea pe care o au in ochii celor din jur. Ii intereseaza realitatile socio-economice si nu ingroasa absenteismul la vot (69,2%). Si pentru ei viata de familie intrece in importanta oricare alte evenimente si preocupari ale existentei (94,4%). In momentele de respiro, vizionarea programelor TV (80%), plimbarile si sportul in aer liber (89%) si calatoriile in strainatate (75%) sunt extrem de gustate.
Muncitorii calificati si functionarii fara studii superioare cu venituri de 70-175 USD pun mare pret pe ceea ce cred cei din jurul lor despre propria persoana (87% vor sa aiba casa si bunurile intr-o ordine desavarsita) si au o pronuntata inclinatie spre traditie, valori, moralitate (80% se simt vinovati cand gresesc si inteleg sa suporte consecintele).
Sunt dinamici, altruisti (81% sunt gata sa puna umarul la rezolvarea problemelor semenilor), comunicativi si sociabili (87% apreciaza compania celorlalti). Nu-i sperie eforturile financiare si apreciaza calitatea. Sunt dispusi ca pentru procurarea acesteia sa apeleze la credite. Participarea lor la preocupari si evenimente ce depasesc sfera grupului de apartenenta este insa modesta. Au cea mai slaba implicare in viata cetatii (27% recunosc ca rareori merg la vot cand sunt alegeri).
Nu la fel de bine dispusi si gata sa infrunte viata se simt muncitorii necalificati si functionarii cu studii minime.
Saracia si severitatea merg mana in mana
La capitolul stare de bine generala cvasipermanenta, lipsa acesteia este resimtita de 34%. Saracia resurselor materiale (venituri de cel mult 35 USD/luna), precum si problemele de sanatate frecvente (62,2%) sunt cele mai importante cauze. Consumul este redus (doar 35% ar apela la credite pentru achizitionarea unor produse de calitate, comparativ cu 53% in cazul celorlalte categorii), iar moda este un lux pe care nu si-l pot permite (numai 18% considera ca a fi imbracat la moda este important). Rigiditatea in aprecierea valorilor este extrema. Au un grad redus de toleranta fata de greselile proprii si ale celorlalti (65% sunt de pricipiul ca cine greseste trebuie pedepsit foarte sever).