În cursul zilei de marți, 27 iunie, Comisia Europeană a aprobat plata celei de-a doua tranșe din Planul Naționa de Redresare și Reziliere (PNRR).

Pe fond, fostul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, a declarat că acești bani europeni vor fi folosiți în mod esențial pentru modernizarea României.

”Comisia Europeană a aprobat plata celei de-a doua tranşe din PNRR pentru România, de aproape 3 miliarde de euro. Sunt bani europeni care vor contribui esenţial la modernizarea României în toate domeniile cheie, în special infrastructură, sistemul sanitar şi cel educaţional”, este mesajul publicat de fostul șef al Executivului pe pagina sa de Facebook.

România trebuie să continue cu îndeplinirea jaloanelor din PNRR

Tot pe rețelele de socializare, fostul premier a reiterat că România trebuie să continue să îndeplinească jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Am spus mereu că România trebuie să continue să îndeplinească ţintele şi jaloanele din PNRR, pentru că investiţiile sunt cel mai bun instrument pe care îl avem în lupta cu inflaţia şi creşterile de preţuri. În ultimul an, rata absorbţiei fondurilor europene a crescut de la 54% la nivelul record de 77%, însemnând că, timp de un an, în România au intrat în fiecare zi câte 31 de milioane de euro”, arată Nicolae Ciucă.

Mai mult, președintele Partidului Național Liberal (PNL) a precizat că formațiunea politică ”îşi continuă angajamentul de a depune toate eforturile necesare pentru ca România să poată absorbi cât mai mulţi bani europeni, pentru dezvoltarea comunităţilor şi creşterea nivelului de trai”

47 de jaloane din 49 au fost respectate satisfăcător

Comisia Europeană a anunțat că România a îndeplinit satisfăcător 47 de jaloane din 49.

„Comisia a constatat că două jaloane legate de investițiile în energie (mai exact jaloanele 129 și 133) nu au fost atinse în mod satisfăcător. Comisia recunoaște primele măsuri luate deja de România pentru a atinge aceste jaloane restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Prin urmare, Comisia activează procedura de suspendare a plăților, în temeiul articolului 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență. În conformitate cu Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență și cu explicațiile din Comunicarea publicată la 21 februarie 2023, această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a atinge jaloanele restante, permițându-le, în același timp, să beneficieze de o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, se arată în comunicat.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că țara noastră este îndemnată să rezolve și cele două jaloane rămase.

„România a progresat bine în ceea ce privește punerea în aplicare a planului său de redresare și reziliență, de exemplu prin realizarea de reforme privind siguranța rutieră, energia din surse regenerabile și serviciile de cloud din sectorul public. De asemenea, România a luat măsuri importante pentru a combate munca nedeclarată și pentru a investi în rețelele 5G. În prezent, încurajăm România să își accelereze eforturile în următoarele șase luni cu privire la cele două etape legate de investițiile în energie care nu sunt încă realizate. Încurajăm toate statele membre, inclusiv România, să procedeze rapid la punerea în aplicare a planurilor lor de redresare și reziliență. Comisia este alături de voi”, a declarat aceasta.