Potrivit Raportului privind primul trimestru al anului 2023, întocmit de specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii administrate privat au atins etape importante. Pensia medie de plată a ajuns la 18.135 lei, marcând o realizare importantă la 15 ani de la înființarea sistemului, în 2008.

Potrivit datelor prezentate în Raportul ASF pe primul trimestru al anului 2023, numărul românilor care beneficiază de Pilonul II de pensii private a atins un nivel record. Peste 8.700 de persoane au beneficiat de acest sistem în această perioadă, marcând cel mai mare număr de participanți din istoria de 15 ani a sistemului de pensii private.

Tendința actuală de creștere a sistemului de pensii private este de așteptat să continue și să se intensifice în anii următori, determinată de numărul tot mai mare de participanți care ajung la vârsta de pensionare. În special, pensionarea anticipată a apărut ca principalul factor care contribuie la plățile de pensii efectuate în primul trimestru al anului 2023. Aproximativ 57% din suma totală, care a ajuns la 158 de milioane de lei, a fost plătită participanților eligibili pentru pensii. În plus, 19% din plăți au fost direcționate către beneficiarii participanților decedați, în timp ce aproximativ 23% au sprijinit persoanele care s-au pensionat din cauza invalidității.

Moștenitorii participanților decedați la Pilonul II vor primi activele acestuia în întregime sau eșalonat

O ordonanță de urgență adoptată recent la nivelul ASF, în vigoare de la sfârșitul anului precedent, a acordat moștenitorilor participanților decedați opțiunea de a primi activele contribuabilului în întregime sau în rate eșalonate pe o perioadă de până la 5 ani. Înainte de această modificare de reglementare, activele participantului decedat erau transferate în contul de pensie privată al moștenitorului, iar moștenitorul putea avea acces la fonduri doar la pensionare.

Trebuie subliniat faptul că, în prezent, pensia este plătită fie în întregime la stabilirea dreptului la pensie sau la moștenire, fie în plăți eșalonate pe o durată maximă de 5 ani. În plus, este important de menționat că fondurile primite din pensiile private sunt supuse impozitării, care include un impozit pe venit de 10% și contribuții de 10%. În cazul în care pensia este plătită lunar, aceasta este deductibilă fiscal în limita a 2000 de lei. În plus, comisionul administratorului este dedus pe parcursul perioadei de contribuție.

Numărul de participanți a trecut de 8 milioane în primul trimestru din 2023

În primul trimestru din 2023, sistemul de pensii administrat privat a atins o altă etapă importantă în ceea ce privește numărul de participanți care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din salariul lor brut. Această cifră a depășit pentru prima dată 8 milioane, ajungând la 8,04 milioane, marcând o creștere de aproape 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, numărul persoanelor fizice care au retras fonduri din conturile lor a crescut, așa cum am menționat anterior, la 8.712, cu o plată medie de 18.135 de lei.

Cu toate acestea, este important de reținut că această sumă reprezintă suma debursată de administrator, în timp ce suma reală primită de participanți este mai mică din cauza impozitării. În T1 2023, suma netă primită de cei 8 712 participanți sau moștenitori îndreptățiți din soldurile conturilor lor s-a ridicat la aproximativ 15.000 de lei, excluzând orice comisioane de transfer bancar aplicabile, scrie studiifinanciare.ro.

Fondurile de pensii private din România aveau active în valoare totală de 107,09 miliarde de lei la finalul lunii martie

La sfârșitul lunii martie 2023, fondurile de pensii private din România au acumulat active în valoare totală de 107,09 miliarde de lei, reflectând o creștere de 7% față de sfârșitul anului precedent.

Comparativ cu luna martie 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private au cunoscut o creștere semnificativă, de 15,4%. În consecință, în primul trimestru al acestui an, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) dețineau active cumulate în valoare de 103,22 miliarde de lei, marcând o creștere de 7% față de luna decembrie a anului precedent și o creștere impresionantă de 15,4% față de martie 2022.

În plus, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au acumulat active în valoare de 3,87 miliarde de lei, denotând o creștere de 15,5% față de aceeași perioadă a anului precedent și o creștere de 6,82% față de sfârșitul anului trecut.

Fondurile de pensii private din România au continuat să acorde priorități investițiilor pe piața locală de capital

Începând cu 31 martie 2023, fondurile de pensii private din România continuă să acorde prioritate investițiilor pe piața locală de capital ca parte a politicii lor de investiții. Aproximativ 72% din portofoliul total de investiții al fondurilor de pensii private a fost alocat instrumentelor cu venit fix, în timp ce 21% din investiții au fost direcționate către acțiuni.

Numărul de participanți la cele 17 fonduri de pensii private a ajuns la 8,69 milioane la 31 martie 2023, față de 8,59 milioane la sfârșitul anului precedent. În cadrul Pilonului II de pensii administrate privat, existau 8,04 milioane de participanți înregistrați la sfârșitul primului trimestru, ceea ce reflectă o creștere față de cei 7,96 milioane de participanți înregistrați în decembrie 2022. În plus, sistemul de pensii facultative a înregistrat 646.000 de participanți înregistrați la sfârșitul primului trimestru, față de 627.000 de participanți înregistrați la sfârșitul anului trecut.

Fondurile de pensii private continuă să acorde prioritate investițiilor pe piața financiară locală, investițiile cu venit fix reprezentând 72% din totalul portofoliilor lor de investiții. La sfârșitul primului trimestru din 2023, 21% din portofolii erau alocate acțiunilor.

Contribuție medie de 249 de lei per participant în martie 2023

În ceea ce privește Pilonul II de pensii administrate privat, participanții au realizat o contribuție medie de aproximativ 249 de lei per participant în martie 2023, față de 237 de lei per participant la sfârșitul lunii decembrie 2022. În primul trimestru al anului 2023, contribuțiile la sistemul de pensii administrate privat au ajuns la 3,17 miliarde de lei, reflectând o creștere de 19% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pentru participanții la Pilonul III de pensii facultative, contribuția medie plătită la 31 martie 2023 a fost de aproximativ 173 de lei pe participant, marcând o creștere de 5,3% față de aceeași perioadă a anului precedent și o creștere de 2,1% față de decembrie 2022. Contribuțiile plătite în sistemul de pensii facultative în perioada ianuarie-martie 2023 au fost de aproximativ 142 de milioane de lei, înregistrând o creștere de 18% față de perioada similară din 2022, arată Raportul asupra pensiilor private în primele 3 luni din 2023, potrivit sursei anterior citate.