Tichetele de masă, cadourile, turismul intern, decontarea transportului la serviciu și serviciile de sănătate sunt principalele beneficii alese, în 2019, de angajații români care au acces la un sistem flexibil de acordare de beneficii extrasalariale, potrivit Analizei anuale BenefitOnline.ro asupra industriei de beneficii extrasalariale din România.

Sumele alocate de companii pentru beneficiile angajaților au ajuns anul trecut la 227 de milioane de lei (aproximativ 48 milioane de euro), față de 114 milioane de lei, în 2018. Angajații au direcționat circa 77% din bugetele din 2019 pentru beneficii scutite total sau parțial de taxe.

Datele analizează comportamentul a peste 183.000 de angajați, de la peste 300 de companii din mediul privat, care utilizau platforma de beneficii flexibile BenefitOnline.ro la finalul lui 2019. Aceștia reprezintă circa 5% din totalul forței de muncă privată din România.

„Ne așteptăm anul acesta la o creștere importantă a bugetelor de beneficii acordate prin BenefitOnline.ro până la aproximativ 350 de milioane de lei și la un număr de 250.000 de utilizatori în platformă. O pondere semnificativă din sumele cheltuite în acest an va fi direcționată către vacanțe în România, activități culturale sau abonamente sportive, acestea fiind și categoriile care ne așteptăm să înregistreze cele mai importante creșteri în 2020”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

În 2019, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în categoriile: turism intern (vouchere de vacanță), sănătate (abonamente medicale, asigurări medicale, abonamente stomatologice), produse și activități culturale (beneficii deductibile introduse anul trecut) și produse din categoria Telecom & ElectroIT. O diminuare procentuală s-a consemnat la beneficii precum cadouri, transport sau tichete de masă.

Bugetul mediu lunar oferit angajaților în 2019 a fost de 400 de lei

Bugetul mediu lunar pentru beneficii oferit fiecărui angajat de către compania angajatoare în 2019 a fost de aproximativ 400 de lei, buget brut.

În medie, angajații au cheltuit 230 de lei pentru o achiziție din categoria beneficiilor flexibile pe BenefitOnline.ro. Platforma le oferă acestora și posibilitatea de a cumula bugetele primite pe mai multe luni, dar unele achiziții pot fi plătite inclusiv din bani proprii ai angajaților, prin intermediul cardului.

Cel mai scump beneficiu achiziționat anul trecut a fost o vacanță în România, în valoare de 12.000 de lei, pentru care angajatul a plătit cu vouchere de vacanță. Voucherele de vacanță sunt, alături de tichetele de masă, tichetele cadou și tichetele culturale, principalele beneficii deductibile cumpărate în platforma BenefitOnline.ro.

Ce beneficii deductibile pot accesa angajații români în 2020

Cel mai nou beneficiu deductibil, tichetul cultural, beneficiază de taxe 0% pentru angajator și impozit pe venit de 10% pentru angajat, păstrând același sistem de taxare ca și tichetele și cardurile de masă acordate conform legislației în vigoare, în limita unui tichet de masă / zi lucrătoare, și voucherele de vacanță acordate conform legislației în vigoare, în limita a 6 salarii minime brute / an / angajat.

În același timp, angajații pot primi de la angajatori mai multe beneficii cu taxe 0% de ambele părți. De același sistem de taxare cu 0% taxe beneficiază și serviciile medicale (abonamente sau asigurări) în limita a 400 EURO / an, pensiile private (pilonul III) în limita a 400 EURO / an, training-urile profesionale, decontarea transportului la serviciu, în condiții specifice legislației în vigoare, dar și tichetele și cardurile cadou pentru angajați și copiii minori ai acestora, în limita a 150 lei/beneficiar, pentru evenimente precum Crăciun, Paște, 1 Iunie și 8 Martie (pentru angajate).

Pe de altă parte, pentru beneficiile în natură, angajatorii sunt taxați cu 2,25% și angajații cu 41,5%. În această categorie sunt incluse, printre altele, tichetele și cardurile cadou care depășesc limitele prevăzute de lege, donațiile către Asociații și ONG-uri precum și toate produsele și serviciile reduse din categoria Oferte Speciale ale platformei BenefitOnline.ro.