Concret, Virgil Popescu, ministrul Economiei a transmis printr-un comunicat de presă că angajații vor beneficia de vouchere de vacanță. Acesta îi încurajează pe angajatori să ofere cât mai multe astfel de tichete.

„Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Direcţia Generală Turism, încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă, acordate atât personalului din sectorul public, cât şi celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic şi social”, se arată în comunicat.

Tichetele se pot oferi și angajaților din mediu privat

În comunicat este specificat că angajații din mediul privat pot beneficia și ei de aceste vouchere de vacanță dacă au un contract individual de muncă. Valoarea maximă ale acestor tichete poate ajunge la 13.380 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute, garantate pe ţară.

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi incluse şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Ce beneficii au angajatorii

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă se numără 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.380 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Voucherele de vacanţă sunt, de asemenea, scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, a fost prelungită prin OUG nr. 35/2020 până pe data de 31 mai 2021, măsură care a venit în sprijinul industriei ospitalităţii, cât şi a turiştilor, în contextul pandemiei de coronavirus.