Prevederi în noua lege a pensiilor legate de sporurile nepermanente

În noua lege a pensiilor este prevăzut faptul că se vor lua în considerare toate veniturile brute pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, inclusiv bonusurile temporare precum al 13-lea salariu, acordurile globale sau diverse prime și compensații primite sporadic pe parcursul carierei profesionale. Aceste venituri nu erau anterior incluse în calculul pensiilor, deoarece nu aveau caracter permanent, scrie Digi Economic.

Modificările aduse în noua lege a pensiilor vizează o abordare completă a veniturilor brute realizate de către angajați, inclusiv cele pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale. În cazul în care nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se vor utiliza, așa cum se întâmplă și în prezent, salariile înregistrate în carnetul de muncă și sporurile permanente.

Pentru a asigura o tranziție corectă și eficientă către noile prevederi, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii noi, se va realiza o recalculare automată a tuturor dosarelor care conțin adeverințe cu sporuri nepermanente, care anterior nu au fost luate în considerare conform legislației vechi. Pentru cei care nu au depus încă aceste adeverințe, există posibilitatea de a le aduce la dosar.

Modelul de adeverință pentru angajatori este standardizat conform prevederilor legale.

De asemenea, pentru cei care au deja adeverințele la dosar, nu mai este necesar să prezinte alte documente, cu excepția situației în care adeverința existentă este incompletă. Adeverințele emise înainte de intrarea în vigoare a noii legi sunt valabile, cu condiția să respecte cerințele de fond și formă prevăzute de legislația de la momentul emiterii. Drepturile recalculate, ca urmare a adăugării sporurilor nepermanente, se acordă începând cu data intrării în vigoare a noii legi.

Aceste sporuri vor fi luate în calcul de la 1 septembrie

Directorul CNPP, Daniel Baciu, a confirmat că se va realiza o recalculare suplimentară pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care primesc sporuri pentru care se plătesc contribuții. Recalcularea va avea loc automat pentru dosarele care au adeverințe cu sporuri nepermanente, iar pensionarii care nu au depus încă aceste documente pot să le aducă la dosar.

Această modificare înseamnă că, începând cu data de 1 septembrie 2024, aceste venituri sporadice vor fi luate în considerare în calculul pensiilor, cu condiția ca pentru ele să fi fost plătite și contribuțiile de asigurări sociale.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, declara recent șeful CNPP.