De la plafonare generală la sprijin direcționat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a calificat drept „alarmiste” și „dezinformări” declarațiile privind presupusa creștere bruscă a prețurilor la energie după 1 iulie 2025. Acesta a precizat că, în locul plafonării generalizate, Guvernul va implementa un nou sistem, cu sprijin financiar direct pentru consumatorii vulnerabili.
„ALERTĂ DE DEZINFORMARE! În ultimele zile, în context electoral, au circulat informaţii alarmiste potrivit cărora „facturile sar în aer după eliminarea plafonării de la 1 iulie”. Este important ca opinia publică să fie corect informată, iar adevărul să fie spus cu claritate: nu se elimină sprijinul acordat consumatorilor, ci se face o ajustare necesară şi responsabilă a mecanismului de protecţie”, spune ministrul.
„Nu asistăm la o retragere a sprijinului din partea statului, ci la o trecere de la o plafonare generalizată la un sistem țintit”, a declarat Burduja, explicând că măsura urmărește o alocare eficientă a resurselor publice.
Vor fi sprijinite în mod special gospodăriile aflate în sărăcie energetică, persoanele cu dizabilități și românii care au nevoie de echipamente medicale pentru a supraviețui. Astfel, sprijinul financiar lunar va fi acordat în funcție de venituri, componența gospodăriei și alte criterii obiective.
Sebastian Burduja a subliniat că Ministerul Energiei colaborează activ cu Ministerul Muncii, ANRE, MAI și alte instituții pentru a stabili criterii clare și juste privind eligibilitatea la noua formă de sprijin. În acest sens, au fost organizate deja patru întâlniri de lucru pentru armonizarea propunerilor.
„Toate aceste eforturi urmăresc să identifice criterii juste și mecanisme clare pentru implementarea noii forme de sprijin pentru cei care au cu adevărat nevoie”, a precizat Burduja.
Sebastian Burduja, despre alternativele viabile pentru consumatori
În paralel, ministrul Sebastian Burduja reamintește că există deja opțiuni avantajoase pentru cei care doresc să schimbe furnizorul, ofertele Hidroelectrica situându-se sub plafonul actual. Compania oferă tarife între 1,04 și 1,12 lei/kWh, față de plafonul de 1,3 lei/kWh, arată Burduja, adăugând că aceste informații pot fi verificate ușor prin comparatorul ANRE.
Așadar, afirmațiile despre „explozia facturilor” nu doar că nu sunt fundamentate, ci ignoră realitățile pieței. Burduja a dat ca exemplu și sistemul energetic național care, deși acuzat în perioada Paștelui că ar fi în prag de colaps, a funcționat fără probleme.
„Se are în vedere un sprijin lunar, acordat în funcţie de venituri, componenţa gospodăriei şi alte criterii obiective. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. În acelaşi timp, românii pot beneficia deja de preţuri corecte prin piaţa concurenţială. ANRE pune la dispoziţia tuturor un comparator de oferte, care îi ajută pe consumatori să aleagă cele mai bune opţiuni. De exemplu, Hidroelectrica – furnizor cu capital majoritar de stat – oferă tarife între 1,04 şi 1,12 lei/kWh, mai mici decât plafonul actual de 1,3 lei/kWh. Aşadar, afirmaţii de tipul „facturile vor exploda” nu doar că nu au fundament, dar ignoră realitatea din piaţă”, spune Burduja.
România, printre statele cu cea mai ieftină energie
Oficialul a ținut să reamintească faptul că România s-a situat, în ultimii ani, printre țările UE cu cele mai mici tarife la gaze și electricitate. A fost al patrulea cel mai ieftin stat la gaze naturale și al cincilea la electricitate.
În acest context, Sebastian Burduja insistă că noua reformă urmărește un sistem mai eficient, direcționat, nu o renunțare la sprijinul social.
Ministrul Energiei afirmă clar că românii nu vor fi lăsați de izbeliște, ci dimpotrivă, vor fi protejați printr-un cadru echitabil și realist.
„E nevoie să punem lucrurile în context. În ultimii trei ani, prețurile la energie electrică au rămas neschimbate. Calculați doar inflația în acești trei ani și trageți concluziile”, a încheiat Burduja, subliniind că măsura propusă este una necesară și responsabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat și protecția celor vulnerabili.