Incepand cu orasele invadate de munti de gunoaie si resturi menajere si terminand cu peisaje idilice murdarite la propriu de deseuri industriale, rezultatele activitatilor umane de tot soiul sunt mai mult decat vizibile. De aceea, un anunt de genul „incineram in conditii ecologice produse prevazute in Catalogul European al Deseurilor, produse distruse si expirate aflate in regim vamal suspensiv, produse rezultate din confiscari ce nu pot fi valorificate, produse toxice si stupefiante, neutralizari de poluanti” nu ar putea avea in spate decat o firma cu o activitate mai mult decat infloritoare.
De la branzeturi la gunoaie
Realitatea este putin diferita. Firma Mondeco, pentru ca acesta este numele incineratorului, este proaspat intrata pe piata. De la ideea de afacere la materializarea acesteia a trecut un an de zile, timp in care peste 300.000 de euro au fost investiti in capacitatea de incinerare situata pe undeva prin zona industriala a orasului Suceava. Utilajele nou noute, complet automatizate, vin din Austria, fochistii care le alimenteaza cu combustibil sunt moldoveni get-beget, la fel si directorul general.
Liviu Tanase nu este la prima sa initiativa privata. Cativa ani buni s-a ocupat de producerea si comercializarea branzeturilor. Apoi a schimbat complet macazul, parasind industria lactatelor pentru un fotoliu de functionar bancar. Iar acum, o noua modificare de directie: incinerator ecologic de deseuri. „Este mai mult o afacere de perspectiva, pentru ca, vrand-nevrand, romanii, in virtutea demersurilor de aderare la Uniunea Europeana, vor fi obligati sa protejeze mediul dupa reguli stricte”, spune directorul general de la Mondeco. El si-a propus ca in cel mult cinci ani de zile sa amortizeze investitia si este convins ca exista toate sansele ca planul sau sa se concretizeze. „In Romania cadrul legal referitor la regimul deseurilor este bine pus la punct. Necazul este ca, deocamdata, nu sunt respectate. Asta va veni insa cu timpul. Cat despre concurenta, aici stam bine. Mai exista in tara o singura firma cu profilul nostru, tocmai la Timisoara. Este loc pentru toata lumea, cu atat mai mult cu cat deseuri cat vezi cu ochii”, adauga Liviu Tanase.
Si deseurile se ard cu economie
Deocamdata insa, Mondeco lucreaza sub capacitate. Ar putea incinera zilnic circa doua tone de deseuri, dar volumul actual al comenzilor este la jumatate din cantitate. Pretul de circa doi dolari pe kilogramul de deseuri este prohibitiv pentru intreprinderile statului, ele fiind de departe marii poluatori ai Romaniei. Companiile private sunt receptive. Majoritatea clientilor provin din industria farmaceutica. Sectorul public este reprezentat pe lista partenerilor de afaceri ai directorului Liviu Tanase de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de Directia Sanitar-Veterinara si de Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. Incineratorul de la Mondeco transforma in cenusa si aer cald filtrat produse farmaceutice si cosmetice expirate, articole de uz sanitar folosite in spitale si cabinete medicale, pesticide, carcase de animale decedate, aditivi alimentari sau produse din tutun. Stupefiantele confiscate de politie sau marfurile „sensibile” retinute de vamesi sunt pentru moment doar in obiectul de activitate. Pe masura ce bugetele acestor doua institutii o vor permite, afacerile incineratorilor se vor rotunji simtitor.