comparativ cu anul trecut, de la 12.003 miliarde, la 15.027 de miliarde de lei. Daniel Chitoiu, vicepresedintele Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), sustine ca performanta nu vine din modificarea prevederilor legale, ci tocmai din respectarea cu strictete a acestora. Pentru a-si motiva subalternii sa isi faca treaba si sa isi pastreze postul, sefii ANAF au stabilit o norma care nu poate fi indeplinita, daca nu se aplica cu adevarat legea.Astfel, inspectorii fiscali au inceput sa foloseasca cea mai eficienta arma pe care o aveau la dispozitie, dar pe care, in intelegere cu agentul economic, o ignorau adesea: poprirea pe conturi. In plus, au inceput sa fie popriti si agentii economici care aveau datorii catre debitorii luati in evidenta de stat, iar sechestrele sunt puse pe bunuri cu valoare, care pot fi vandute repede, recuperandu-se contravaloarea datoriei. Finantele intentioneaza totusi sa modifice Legea privind falimentul si reorganizarea judiciara in asa fel incat si firmele in lichidare, reorganizare si administrare speciala sa poata fi executate silit. In acest caz, insa, statul trebuie sa fie constient de consecintele sociale imediate, concedierile de personal, si sa si le asume. Tot aici mai trebuie spus si ca Finantele se afla in fata unei pietre de hotar: in cazul in care vor ceda, fie si in fata unei singure societati si o vor ierta de executare, precedentul va fi creat si va fi compromisa esenta „noii politici“. Oamenii de afaceri nu se arata „amenintati“, cel putin la nivel declarativ, de programul de masuri declansat de Finante. Motivele invocate: apropierea aderarii si egalitatea de tratament aplicat societatilor comerciale. „Este un lucru bun ce se intampla acum. Este normal ca, in cazul in care ai datorii catre el, statul sa te oblige sa le platesti“, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Si analistii spun ca lunile ce vor urma sunt hotaratoare si vor arata puterea Guvernului de a gestiona situatia. „Este necesara o mana de fier in administrarea executarilor. Inspectorii trebuie sa uite de afinitatile pe care le au si sa aplice acelasi tratament tuturor societatilor“, spune Gabriel Sincu, Haarmann Hemmelrath. „Cine e om de afaceri cu adevarat nu poate decat sa se bucure“, conchide Sincu.

Atentie la inlesniri!

• La 31 decembrie 2004, 106 contribuabili mari si 2.232 de contribuabili mici si mijlocii aveau inlesniri la plata creantelor catre buget.
• Pentru ca nu si-au respectat graficele de esalonare, mai multe societati si-au pierdut inlesnirile, intre care Carom Onesti, Nitramonia Fagaras, Polirom Roman, Bega Real Pleasa, Nicolina Iasi si Avicola Cluj.
• Ca urmare a pierderii inlesnirii la plata, s-au reluat procedurile de executare silita atat pentru sumele esalonate, cat si pentru sumele amanate la plata.

Se diminueaza arieratele?

• La finele 2004, 230 de contribuabili mari si 48.224 de firme mici si mijlocii erau in executare silita.
• Pe primele trei luni, din executare silita s-au obtinut 15.027 de mld. lei, dintr-un total de 69.943 mld. lei.
• Cele mai mari sume s-au recuperat, in diferite etape ale executarii silite, de la SC Nova Bank SA – 11,2 mld., S.C Intact SA – 22,5 mld. lei (Bucuresti), SC Consortio Pontello – 53,3 mld. lei (Cluj), Inchidere si Conservare Mine 781,6 mld. (Gorj), Compania Nationala a Huilei – 66,7 mld. (Hunedoara).