Finanţarea, în valoare de 422.786 de dolari, va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale primare şi de specialitate în zonele rurale din România.

Studiul de fezabilitate va fi efectuat de International Development and Technical Assistance şi va include valoarea reţelei existente de telemedicină din domeniul asistenţei medicale de urgenţă, precum şi a proiectului-pilot de telemedicină din domeniul asistenţei medicale primare implementată în acest an în Dobrogea.

"Acordul de finanţare semnat astăzi demonstrează angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu România pentru a continua dezvoltarea sistemului public de sănătate, un domeniu cheie al infrastructurii naţionale", a declarat Duane Bucher.

Potrivit acestuia, având în vedere că o mare parte a populaţiei din România locuieşte în zone în care îngrijirea medicală de specialitate nu este întotdeauna uşor accesibilă, implementarea unui sistem de telemedicină precum cel inclus în acest studiu va creşte accesul la servicii medicale de calitate pentru cei care au nevoie de ele.

Diplomatul american a subliniat faptul că implementarea unei infrastructuri de telemedicină în întreaga Românie, pe care acest studiu va încerca să o sprijine, reprezintă un câştig atât pentru România, cât şi pentru SUA, contribuind la bunăstarea poporului român, crescând accesul la serviciile de sănătate.

Duane Butcher a explicat că studiul va include o listă a cerinţelor tehnice necesare unui sistem de telemedicină, rezultatele unei evaluări comparative cu alte sisteme de pe pieţele similare, recomandări de întreţinere şi modernizare a centrelor, precum şi un calendar şi un plan detaliat al implementării sistemului.

"Această finanţare este încununarea a aproximativ 20 de ani de susţinere a sectorului de tehnologie a informaţiei şi comunicare din România de către Agenţia Americană pentru Dezvoltare", a spus diplomatul american.

El a precizat că după finanţarea studiului de fezabilitate, Guvernul SUA intenţionează să continue să investească în dezvoltarea sistemului IT românesc, precum şi a altor sectoare ale economiei, cum ar fi transporturile sau energia ecologică.

La rândul său, subsecretarul de stat Raed Arafat a afirmat că România la momentul actual deţine un sistem de telemedicină naţional în ceea ce priveşte relaţia între ambulanţele de urgenţă şi centrele de recepţie a datelor medicale.

Totodată, există peste 100 de spitale conectate la nivelul unităţilor de primire urgenţă cu trei centre de recepţie aflate în Iaşi, Târgu Mureş şi Bucureşti.

"’Sprijinul Guvernului SUA în realizarea unei analize pertinente a sistemului de telemedicină din România şi a nevoilor din acest domeniu de către experţi este mai mult decât binevenit şi ne va ajuta în luarea unor decizii bazate pe fapte bine analizate în ce priveşte strategia de dezvoltare a sistemelor de telemedicină din România", a declarat Arafat.

Potrivit acestuia, românii din zonele rurale, care constituie 50% din populaţia ţării, au mare nevoie de acces la serviciile medicale.

Sursa: Agerpres