Banca Centrală Europeană (BCE) a spus ce se întâmplă cu banii. Mai precis, autoritățile de supraveghere a monedei euro au dorit să țină cont de opiniile persoanelor fizice din zona monetară comună.

Astfel, BCE a efectuat pe site-ul său, până la finalul lunii august, un sondaj în cadrul căruia respondenții au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar fi cea mai adecvată.

BCE a explicat ce se întâmplă cu banii

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a spus președinta BCE, Christine Lagarde.

De asemenea, un sondaj realizat de un institut independent de cercetare a opiniei s-a desfășurat în paralel cu sondajul de pe site-ul BCE. Acesta a fost realizat pentru a se asigura că opiniile din toate țările euro sunt reprezentate în mod egal.

Amintim că BCE a inițiat procesul de reproiectare a bancnotelor în decembrie 2021.

„Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient”, este scris pe site-ul BCE.

Trebuie menționat că băncile centrale dezvoltă în mod regulat noi serii de bancnote pentru a îngreuna falsificarea lor.

„Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a explicat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Astfel, bancnotele ar trebui să aibă o durată de viață mai lungă. Mai mult, noile bancnote vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, precum cele cu deficiențe de vedere.

Oamenii trebuie să mai aștepte până când vor vedea aceste bancnote

Consiliul guvernatorilor vrea să selecteze tema pentru următoarea generație de bancnote până în 2024. După aceea, va avea loc un concurs de design. Ulterior, cetățenilor ar trebui să li se ceară din nou părerea.

BCE ar putea lua o decizie finală cu privire la proiectarea viitoare și momentul producerii și emiterii noilor bancnote în 2026.

Anunțul a venit în contextul actual în care tehnologiile de reproducere a bancnotelor evoluează rapid. Falsificatorii pot accesa cu ușurință informații și materiale. Astfel, este necesar să se emită periodic bancnote noi, potrivit autorităților europene.