Potrivit sursei citate, finanţarea băncilor străine către ţările din Europa Emergentă a crescut în trimestrul al doilea din acest an, pentru prima dată după 2011. Datele, bazate pe informaţiile Băncii pentru Reglemente Internaţionale, arată că finanţarea către cele 21 de ţări din Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) a scăzut cu 0,3% din PIB în al doilea trimestru, mai puţin faţă de scăderea de 0,5% din PIB înregistrată în primul trimestru. Dacă, însă, se exclud Rusia şi Turcia, care au înregistrat turbulenţe semnificative, expunerea băncilor străine a crescut cu 0,1% din PIB, graţie creşterilor puternice de peste 1% din PIB din Cehia şi Polonia. S-au majorat, de asemenea, finanţările în Estonia, Macedonia şi Republica Moldova, dar au scăzut în majoritatea ţărilor din regiune. 

Iniţiativa de la Viena subliniază că în aproximativ jumătate din ţările care au înregistrat o contracţie a finanţării băncilor străine, ritmul declinului a încetinit în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Situaţia se aplică şi în cazul României, unde procesul de dezintermediere al băncilor străine a încetinit ritmul la 0,3% din PIB în al doilea trimestru al acestui an, faţă de 1% din PIB în primul trimestru. 

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma 'Vienna 2.0' în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro.

AGERPRES