Prin prisma activelor, băncile din 27 de state membre ale UE şi-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro în iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro în iunie 2017, arată datele EBA. 

Informaţiile reflectă în principal scăderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui să îngrijoreze Londra, care concurează pe plan global cu New York-ul pe acest segment. 

Băncile sunt îngrijorate de efectele negative în cazul în care Marea Britanie, cea mai importantă piaţă financiară din blocul comunitar, părăseşte UE fără un acord care să reducă temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autorităţii Bancare Europene. 

În unul din cele mai dure avertismente emise până acum de o instituţie europeană de reglementare se arată că o sursă majoră de îngrijorare pentru bănci o reprezintă continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile, o dată ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE. 

Consumatorii şi companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulări, amendamente sau renegocieri ale contractelor, şi-ar putea pierde protecţia şi ar putea înregistra pierderi financiare, atrage atenţia EBA. 

Este important ca instituţiile financiare, consumatorii şi autorităţile publice să ia în considerare acţiuni adecvate şi planuri de urgenţă pentru a rezolva aceste temeri, se arată în raportul Autorităţii Bancare Europene. 

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absenţa unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să îşi pună în aplicare planurile de relocalizare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar. În plus, premierul britanic Theresa May nu poate să împiedice băncile să pună în aplicare planurile lor de rezervă, a declarat una dintre surse. 

"Dacă la începutul anului următor nu vom avea o direcţie clară a negocierilor, cred că jucătorii din industria bancară vor trebui să ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Société Générale, Severin Cabannes, adăugând ca banca intenţionează să creeze 300 de noi locuri de muncă la Paris. 

În condiţiile în care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de bănci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group şi Royal Bank of Scotland Group vor începe să mute angajaţi, infrastructură şi capital spre noile birouri din blocul comunitar în primul trimestru al anului următor, au declarat sursele citate de Bloomberg. Chiar dacă băncile ar dori să amâne, şi la modul ideal să evite, implementarea planurilor de rezervă, vor avea nevoie de cel puţin 12 luni pentru a pune la punct operaţiuni de largă largă în interiorul UE cu un număr semnificativ de angajaţi de top. 

"Chiar la începutul anului următor trebuie să avem o viziune foarte clară cu privire la ceea ce se va întâmplă", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge în curând la un acord cu privire la Brexit, băncile vor trebui să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu. 

Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotărât să menţină competitivitatea sectorului financiar britanic, adăugând că va negocia o perioadă de tranziţie de doi ani. Însă băncile se tem că aceasta este prea puţin. În plus, organismele de reglementare din UE au estimat că primul trimestru din 2018 este momentul de la care băncile vor trebui să declanşeze planurile de rezervă şi să înceapă să mute angajaţi. 

Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuţii avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Bank of America, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spaţii de birouri şi alte zece firme caută noii sedii în UE. 

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, mai ales în vânzări, trading şi operaţiuni back-office, de la Londra spre oraşe precum Frankfurt, Paris şi Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii în funcţie de rezultatul final al negocierilor. 

Sam Woods, directorul Autorităţii de reglementare prudenţială din cadrul Băncii Angliei, a estimat că Marea Britanie ar putea pierde până la 75.000 de locuri de muncă în sectorul bancar şi al asigurărilor dacă iese din UE fără un acord. 

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe. 

SURSA: Agerpres