BNR a realizat astăzi două operaţiuni repo, prin care a injectat în piaţă suma record de peste 15 miliarde lei, cu scadenţă la două zile. Tot astăzi au ajuns la scadenţă cele două împrumuturi repo de pe 1 şi 5 octombrie, în valoare totală de 23 de miliarde de lei.  

De prima licitaţie pentru banii oferiţi de BNR, 11,4 miliarde de lei, au fost interesate 21 de bănci, în timp ce la a doua operaţiune, de 4 miliarde de lei, au participat doar zece bănci. Pentru toate operaţiunile, dobânda acceptată a fost de 8%.

Potrivit economistului ING Vlad Muscalu, „accesul la lichiditate a fost restricţionat la prima operaţiune din motive tehnice. La acest tip de operaţiune există un formular pe care băncile trebuie să-l completeze cu ce tip de titluri oferă în schimbul împrumutului, iar acel formular are doar trei câmpuri de opţiuni, în timp ce băncile deţin mai multe tipuri de instrumente”. Practic, accesul băncilor la aceşti bani a fost restricţionat prin faptul că nu se acceptau drept garanţie decât anumite instrumente financiare.

Cele două intervenţii ale BNR de astăzi au avut o valoare cumulată de 15.081,2 milioane lei, cu 35% mai mică decât volumul ajuns la scadenţă. Practic, băncile au avut de rambursat o sumă netă de 8.132,9 milioane lei.

În cadrul operaţiunilor de tip repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale, în schimbul unor garanţii, cel mai frecvent sub forma titlurilor de stat. Prin intermediul operaţiunilor de piaţă, banca centrală controlează nivelul lichidităţilor, cu repercusiuni asupra nivelului dobânzilor interbancare. Acestea se menţin peste 9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât noul nivel al ratei de politică monetară – de 8%.

Citeşte aici mai multe detalii asupra evoluţiei cursului valutar de astăzi, precum şi despre dobânzile interbancare.