La aproximativ o lună de la tăierea dobânzii-cheie de către BNR, la 4,5%, doar
Volksbank, CEC, BCR și Alpha Bank au redus dobânda la creditele în lei. În ciuda faptului că la ora actuală creditarea se face exclusiv în lei, dobânzile la împrumuturile în monedă națională au încă niveluri foarte înalte. Dacă pentru creditele ipotecare și Prima Casă dobânzile sunt în general sub 10%, pentru creditele de consum, dobânzile sunt și de 17% sau chiar 19% la unele bănci.
Totuși, există câteva excepții și în cazul creditului de consum. Mai  exact, băncile care au „ascultat“ de BNR au ajuns cu dobânda creditului de consum sub 10%: CEC (9,5% pe an), Volksbank (9,75% pe an) și Alpha Bank (9,95% pe an). „Reducerea dobânzilor la creditele de consum face parte din planul de acțiuni al Volksbank România pentru repoziționarea și consolidarea poziției pe piața locală. Planurile de restructurare au fost în mare parte finalizate, oferta de produse a fost redesenată, și banca finanțează deja economia”, declară Benoit Catel, președintele Volksbank România. Volksbank mizează, în perioada următoare, pe creșterea creditului de consum și pe extinderea finanțărilor acordate companiilor.

„Vrem să acordăm credite. Avem suficientă lichiditate şi suntem pregătiţi să susţinem revenirea creditării şi economia pe ansamblu, atât prin credite negarantate, cât şi garantate,” a declarat și Andrew Gerber, director produse retail în cadrul BCR. 
 
În schimb, dobânzile la depozite au ajuns la noi minime istorice. Doar patru bănci mai au dobânda de 5% sau ușor peste, Marfin, Feroviara, TBI Bank și Piraeus Bank. Majoritatea băncilor practică remunerarea dobânzilor la depozitele populației la același nivel sau chiar sub nivelul dobânzii-cheie a BNR, de 4,5%. Băncile din top 5 (mai puțin BRD) practică dobânzi sub 4%, câteva dintre ele ajungând chiar și sub nivelul ratei Robid la trei luni, de 3,35% la sfârșitul lunii trecute.

Mai mult încă, prevalându-se de faptul că „sunt la modă dobânzile fixe“, băncile ajung să practice pentru clienții vechi o serie de dobânzi variabile, care au ajuns la niveluri incredibile: 1,75% la depozitul pe trei luni mai mic de 20.000 de lei pentru persoane fizice de la BCR. La Raiffeisen Bank, la același tip de depozit, dobânda este de 2,2%. La multe alte bănci, nivelul dobânzilor variabile nici nu mai este afișat în lista de comisioane și dobânzi, singurele trecute fiind cele fixe, la produsele noi, chiar dacă după trei luni rata „fixă“ se actualizează cu o alta, mai mică decât cea inițială, iar produsul nou este veșnicul depozit la termen cu plata lunară sau la scadență a dobânzii.

În acest context, băncile apar ca fiind total dezinteresate și de fenomenul economisirii, nu doar de cel al creditării.

Dobânda scade și de două ori pe lună

Atunci când te poți împrumuta de la BNR sau de pe piaţa interbancară la o rată Robor de 3,8%, ce sens are să mai remunerezi și economiile populației cu 4%? În plus, dobânzile la care băncile oferă împrumuturi sunt de 10%-12% sau chiar 20%, iar marjele de profit devin impresionante.

Cu o inflație anualizată de 4,4% și dobânzi real negative de mai bine de un an, populația fidelă unei bănci constată acum că este plătită cu aceeași dobândă cu care ar fi remunerată dacă ar avea economiile în euro sau dolari. Probabil că BNR dorește să recapitalizeze băncile, mărindu-le marja de profit afectată de creșterea  creditelor neperformante, prin aceste tăieri ale dobânzii-cheie. Cu atât mai mult cu cât există bănci care, de când a tăiat BNR dobânda, au redus  şi ele de două ori dobânda la… depozitele în lei, nu însă şi la credite.

5-13% este intervalul în care se mișcă marjele de profit ale băncilor comerciale în funcție de tipul de credit și de dobânzile practicate la produsele în lei