Băncile comerciale au intrat în colimatorul primului-ministru, Mihai Tudose, și al ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, pe motiv că nu raportează profit și, ca urmare, nu plătesc impozit. Au fost demarate și controale, dar acestea se pare că sunt la băncile care raportează profit, nu la cele care sunt pe pierderi. Este adevărat că multe bănci, de regulă bănci de mică mărime, nu reușesc să obțină câștiguri nete, dar situația nu este diferită de alte piețe. De obicei, profitul din întregul sistem bancar este realizat de băncile care au și cele mai multe active și venituri. 

În prima jumătate a anului, 27 de bănci au raportat însă profit, conform datelor Băncii Naționale a României, și doar nouă au avut pierderi. E greu de spus dacă declarațiile oficialilor din guvern au avut vreun efect, mai ales că datele financiare erau deja închise la jumătatea anului. În orice caz, profitul realizat de sistemul bancar în primele șase luni s-a ridicat la 2,68 miliarde lei, peste cel de 2,41 miliarde lei din primul semestru al anului trecut. Putem observa că avansul economiei, mai ales partea de consum, se reflectă și în rezultatele băncilor, care dau mai multe credite. 

Cea mai mare parte a câștigului net a fost obținut de principalele bănci din sistem. Primele șase bănci au obținut 2,3 miliarde lei, adică peste 80% din profitul întregului sistem bancar autohton. Profitul realizat este mai mare și decât cel din prima jumătate a lui 2008, când s-a ridicat la 1,9 miliarde lei, anul de vârf al economiei și creditării dinaintea crizei, iar explicația este că băncile au trecut în ultimii zece ani prin restructurări și eficientizări importante, reușind acum să obțină rezultate mai bune cu sucursale mai puțin și un număr de angajați redus semnificativ. 

Profituri în creștere

Banca Comerială Română, cea mai mare bancă din sistem, cu active de 65,94 miliarde lei la finalul anului trecut, a realizat, în primul semestru, un profit net de 305,6 milioane lei, aproximativ jumătate din cel obținut în aceeași perioadă a anului trecut, de 636 milioane lei. Profitul operațional a fost mai mare decât anul trecut, de 729,9 milioane lei față de 704,7 milioane lei, dar venituri operaționale mai mici, de 1,44 miliarde lei față de 1,47 miliarde lei. 
Banca Transilvania, instituție cu active totale 53,4 miliarde lei, a reușit un profit net de 512,7 milioane lei în primele șase luni, în urcare de la 481,1 milioane lei anul trecut. Veniturile operaționale au fost însă mai mici, de 1,35 miliarde lei față de 1,48 miliarde lei, dar și cheltuieli operaționale mai mici, de 745,5 milioane lei, față de 913,9 milioane lei. 

 

Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale, grup ale cărei active au ajuns la 52,79 miliarde lei de la 51,53 miliarde lei la jumătatea anului trecut, a avut un profit net de 749,9 milioane lei în primele șase luni, aproape dublu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 381 milioane lei. Veniturile operaționale au fost în scădere, de la 1,43 miliarde lei anul trecut, până la 1,34 miliarde lei anul acesta, iar profitul operațional a urcat de la 446 milioane lei anul trecut până la 891 milioane lei anul acesta.

Raiffeisen Bank, cu active în creștere de la 6,89 miliarde euro la jumătatea anului trecut până la 7,32 miliarde euro (circa 33 miliarde lei), a reușit un profit net în creștere cu 2%, până la 55 milioane euro (aproximativ 247,5 milioane lei). Veniturile totale ale băncii s-au ridicat la 217 milioane euro (976,5 milioane lei), în scădere cu 3% față de prima jumătate din 2016. 

UniCredit Bank a reușit majorarea profitului net de la 167,8 milioane lei până la 225,17 milioane lei în primul semestru al anului. Compania cu active totale de 38,14 miliarde lei, în urcare de la 37,6 miliarde lei la finele anului trecut, a consemnat un profit operațional de 450,49 milioane lei, în scădere de la 595,36 milioane lei la jumătatea anului trecut. 

ING Bank a obținut venituri totale de 698 milioane lei în primul semestru, cu 27% peste cele de anul trecut (fără veniturile excepționale realizate prin vânzarea acțiunilor Visa), iar profitul brut s-a ridicat la 303 milioane lei, cu 45% mai mare decât anul trecut, consemnând un profit net de 255 milioane lei. Banca are un portofoliu de credite de 20 miliarde lei și un volum de depozite de 23 miliarde lei.

CIFRA

2,68 miliarde lei este profitul realizat de întregul sistem bancar în primele șase luni ale anului, când 27 de bănci au raportat profit, iar nouă au anunțat pierderi.