Rominii care vor sa-si petreaca concediul pe plajele litoralului turcesc sau grecesc trebuie sa umble serios la buzunare. Pentru un romin obisnuit, costul unui astfel de concediu echivaleaza cu trei patru salarii nete. Pentru soarele Mediteranei sau al Marii Egeee, trebuie strinsa cureaua serios timp de un an itreg. in exact acceasi situatie se afla si pasionatii de munte, care vor sa-si petreaca vacanta i hotelurile paraginite din statiunile alpine rominesti. Preturile sunt la fel de mari si de prohibitive. Daca vacanta mai ramine si i aceasta situatie o prioritate, plimbaretii pot face totusi rost de banii necesari. Bancile le pun la dispozitie fonduri, fie special pentru vacante, fie fara un mod de utilizare clar specificat si pe care titularii le pot utiliza i acest scop. Alti clienti care iau astfel de credite sunt cei care, desi nu au probleme financiare, isi aleg pentru concedii destinatii exotice, la mii de kilometri si, implicit, cu preturi care trec de citeva mii bune de dolari. Acestia apeleaza la creditele bancare doar pentru a-si completa sumele detinute, astfel icit sa plateasca pretul piperat al sejurului ales.
Banca Comerciala Romina nu are i oferta de creditare credite destinate i mod special pentru efectuarea concediilor. Doritorii pot face rost de bani i acest scop apelind la Creditul pentru Nevoi Temporare. Avansul solicitat pentru acordarea unui astfel de credit este zero, iar dobinda este de 45% pe an. Nu este nevoie de nici un fel de garantie, dar valoarea creditului este destul de mica. Este vorba de echivalentul salariului net al solicitantului pe timp de o luna. Conditia principala pe care trebuie sa o ideplineasca solicitantul unui astfel de credit este existenta unui serviciu care sa-i asigure venituri lunare certe. Termenul de rambursare este de maximum doua luni din momentul acordarii creditului. Nu este nevoie de giranti sau garantii.
Banc Post acorda credite pentru efectuarea concediului, atit i lei cit si i valuta. Termenele de rambursare sunt mai mari decit i cazul BCR, de doi ani pentru imprumuturile i valuta, respectiv de un an pentru cele i lei. Plafonul maxim la creditul i lei pentru vacanta este de 10 milioane, i cazul creditului i valuta acordindu-se o suma de cel mult 500 de dolari. Suma maxima la creditul i lei este plafonata si de conditia ca venitul net al titularului sa fie de trei ori mai mare decit rata lunara a creditului. in cazul creditului i valuta, venitul net al titularului trebuie sa fie de sase ori mai mare decit rata lunara a creditului. La creditele i lei titularul trebuie sa aduca doi giranti pentru garantarea rambursari creditului, i timp ce la creditele i valuta este nevoie de garantiile a trei giranti. Dobinzile percepute la creditul i lei sunt de 59% pe an, iar la creditul i valuta se percepe o dobinda anuala de 13%. Tot i sarcina clientului intra si achitarea unui comision de acordare a creditului, de 1 % din valoarea acestuia, la creditele i lei, si de 2% din credit, i cazul creditelor i valuta.
L