Băncile şi firmele de asset management din Europa încearcă să vândă credite imobiliare şi active puse sub sechestru în valoare 74 de miliarde euro, cea mai mare sumă înregistrată vreodată, în condiţiile în care încearcă să-şi cureţe bilanţurile, arată în raport publicat luni firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, transmite Bloomberg. Cushman & Wakefield susţine că vânzările vor fi stimulate de operaţiunile derulate de băncile britanice şi de Agenţia Naţională pentru Gestionarea Activelor (NAMA) din Irlanda. În plus, Cushman & Wakefield susţine că este foarte probabil ca Italia, România şi Polonia să înfiinţeze aşa-numite "bănci de rebuturi" pentru a vinde credite imobiliare cu probleme, deoarece exemplul altor state din Europa s-a dovedit un succes, iar cererea investitorilor rămâne ridicată. "În culise se fac pregătiri intense, în condiţiile în care o serie de vânzări cheie pregătesc "mega-afaceri" pentru cel de-al doilea semestru al acestui an", susţine Frank Nickel, partner la Cushman & Wakefield.

Agenţiile de gestionare a activelor de tipul NAMA din Irlanda sau Sareb din Spania au credite imobiliare, ipoteci şi proprietăţi sub sechestru, cu o valoare contabilă de 233 miliarde de euro, însă, în prezent, aceste active valorează aproximativ 144 de miliarde de euro, susţine Cushman & Wakefield. Analiştii de la Cushman & Wakefield estimează că UK Asset Resolution Ltd., o entitate formată după prăbuşirea băncilor britanice Bradford & Bingley Plc şi Northern Rock Plc, are de gând să vândă credite ipotecare în valoare de 13 miliarde de lire sterline (20,3 miliarde de dolari) în acest an. La rândul său, NAMA scoate la vânzare un portofoliu de credite imobiliare în valoare de 7,2 miliarde euro, din Irlanda şi Marea Britanie.

În schimb, raportul Cushman & Wakefield susţine că în primele şase luni ale acestui an au fost vândute credite imobiliare în valoare de 23,5 miliarde de euro, cu 42% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Firma de private equity Cerberus Capital Management a achiziţionat active în valoare de 5,7 miliarde de euro în prima jumătate a anului, mai mult decât oricare alt investitor. Pe locul secund s-a situat un joint venture între Deutsche Bank AG şi Apollo Global Management LLC, care a achiziţionat credite imobiliare şi proprietăţi sub sechestru în valoare de 3,2 miliarde euro. În România, luna trecută, o serie de surse din sectorul financiar au declarat pentru Reuters că Banca Comercială Română (BCR), controlată de grupul bancar austriac Erste Group, a decis să scoată la vânzare un pachet de credite neperformante în valoare de aproximativ două miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES