Înainte de criza financiară din 2008, cele patru mari bănci din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – s-au extins pe pieţele din Europa de Sud-Est şi în prezent deţin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

Existau îngrijorări că închiderea băncilor greceşti, începând din data de 29 iunie, când autorităţile de la Atena au introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, ar putea declanşa o retragere a capitalului din subsidiarele străine ale băncilor elene şi o panică în rândul deponenţilor. Cu toate acestea, până acum, Europa de Sud-Est nu pare să fi fost afectată de turbulenţele financiare din Grecia, motivul principal, în opinia FT, fiind faptul că instituţiile financiare internaţionale şi băncile au avut timp să-şi întărească sistemul imunitar.

'În prezent, o pondere mult mai mică a pasivelor subsidiarelor este acoperită de finanţarea oferită de băncile mamă şi, în multe cazuri, nu există niciun fel de finanţare oferită de băncile mamă', a declarat directorul pentru instituţii financiare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman.

Potrivit acestuia, la insistenţelor organismelor locale de reglementare, subsidiarele băncilor greceşti au pus deoparte rezerve de lichidităţi mai mari decât nivelul minim fixat de regulatori.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, susţine că toţi aceşti factori, plus îmbunătăţirea fundamentelor macroeconomice în cazul României, au redus riscul de contagiune. Potrivit lui Voinea, ponderea activelor bancare deţinute de băncile româneşti cu capital grec a scăzut de la 14%, în urmă cu doi ani, la 11% în prezent. În plus, raportul dintre credite şi depozite la aceste bănci a scăzut de la 172%, în decembrie 2008, la 136%, în luna aprilie 2015, o dovadă a reducerii dependenţei de finanţarea oferită de băncile mamă din Grecia

Un factor care a ajutat este faptul că marea majoritate a băncilor greceşti din Balcani sunt subsidiare cu propriul lor capital şi lichidităţi, supuse normelor organismelor locale de reglementare, şi nu sucursale controlate de la Atena. Singura excepţie este Alpha Bank Bulgaria, care, săptămâna trecută, a fost vândută către Eurobank.

În plus, BCE a pus la punct acorduri speciale de tip 'swap', linii bilaterale de credit, cu România şi Bulgaria pentru a le linişti că subsidiarele băncilor greceşti vor fi sprijinite în timpul crizei.
Potrivit lui Liviu Voinea, Banca Naţională a României a încurajat deja băncile româneşti cu capital grec să pună la punct 'acorduri de compensare', prin care să poată refuza retragerea depozitelor constituite de băncile mamă din Grecia, dacă acestea din urmă ar fi supuse restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Financial Times subliniază faptul că deşi subsidiarele din străinătate ale băncilor greceşti au depăşit actualele turbulenţe, ele sunt doar la începutul unui proces inevitabil de retragere a băncilor mamă din Grecia. Unii bancheri sunt de părere că aceste bănci au mai multe şanse să-şi maximizeze valoarea cu cât îşi vor găsi mai rapid noi proprietari. În orice caz, sectorul bancar din Balcani va arăta altfel peste câţiva ani.

SURSA: Agerpres