Acţiunile Societe Generale au terminat şedinţa de miercuri în cădere cu 14,74%, până la 22,18 euro per titlu, în condiţiile în care bursa de la Paris a înregistrat o scădere de 5,45%. În cursul şedinţei de miercuri acţiunile SocGen au înregistrat la un moment dat o cădere de până la 22,5%, suferind ca şi celelalte bănci franceze, de pe urma zvonurilor considerate drept ‘total nefondate’ de grupul bancar francez într-un comunicat.

Ratingul ‘AAA’ atribuit Franţei a fost confirmat miercuri de agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings, după creşterea randamentelor pentru obligaţiunile suverane ale Franţei, pe fondul intensificării temerilor referitoare la extinderea crizei datoriei în Europa.

Creşterea bruscă a percepţiei riscului, combinată cu un declin semnificativ al acţiunilor băncilor franceze, au determinat unele bănci din Asia să grăbească reexaminarea riscurilor şi să analizeze dacă ar trebui să-şi reducă expunerea la instituţiile de creditare europene, au declarat sursele.

Reprezentanţii băncii Societe Generale nu au comentat informaţiile în timp ce un purtător de cuvânt al Credit Agricole a afirmat că banca nu face nici un comentariu.

Un purtător de cuvânt al băncii franceze BNP Paribas, rugat să comenteze reducerea liniile de credit către instituţiile financiare importante din Franţa, a declarat: ‘Noi nu comentăm niciodată zvonurile de pe pieţe’.

Un director de la o bancă din Singapore, cu o prezenţă importantă în regiune, a afirmat că liniile de credit către marile bănci franceze au fost reduse din cauza riscurilor percepute în creditarea acestora: ‘Am tăiat. Limitele au fost eliminate din sistem. Ei trebuie să solicite aprobare pentru fiecare caz în parte’, a explicat reprezentantul băncii din Singapore.

Joi, Societe Generale, ale cărei acţiuni au scăzut puternic miercuri pe fondul zvonurilor privind sănătatea sa financiară, a cerut Autorităţii bursiere franceze (AMF) să ancheteze ‘originea acestor zvonuri care aduc prejudicii greve intereselor acţionarilor’. Cererea organizării unei anchete este o procedură clasică în cadrul unor mişcări anormale ale cursului, alimentate de zvonuri. Societe Generale a subliniat că are o expunere redusă pe datoriile suverane ale statelor de la periferia Europei şi că şi-a îndeplinit aproape în totalitate planul de finanţare pe 2011.

Într-un interviu acordat postului de informaţii financiare CNBC, directorul general al Societe Generale, Frédéric Oudéa, a subliniat că grupul este gata să facă faţă exigenţelor de capital impuse prin viitoarele norme Basel III. ‘În situaţii de nervozitate pe piaţă este foarte uşor să pui în circulaţie informaţii absolut nefondate’, a spus Frédéric Oudéa.

Societe Generale susţine că toate zvonurile de pe piaţă privind situaţia sa financiară sunt complet nefondate şi a cerut Autorităţii bursiere franceze să ancheteze ‘originea acestor zvonuri care aduc prejudicii greve intereselor acţionarilor’.

Băncile şi asiguratorii francezi s-au angajat să reprogrameze 15 miliarde de euro din datoria Greciei ca parte a noului plan de asistenţă financiară al UE pentru statul elen.

Săptămâna trecută, Societe Generale a anunţat că profitul său net a scăzut în trimestrul doi din 2011 cu 31%, la 747 milioane de euro (1,07 miliarde de dolari), în special din cauza expunerii la Grecia.

De altfel, cotidianul britanic Daily Mail şi-a cerut scuze pentru informaţiile publicate despre Societe Generale în ediţia de duminică, în care susţine că banca ‘este în pragul dezastrului’. Publicaţia menţionată a recunoscut miercuri că informaţiile prezentate sunt false.
SURSA: Agerpres