Băncile comerciale au cumpărat titluri de stat în valoare de 103 miliarde de dolari și datorii non-ipotecare de la agențiile federale ale SUA în perioada de două săptămâni încheiată la 13 martie, potrivit datelor Rezervei Federale. A fost cea mai mare creștere în termeni procentuali din luna iunie 2020, potrivit RBC, scrie Bloomberg.

Care este explicația

„Cu soldurile depozitelor încă destul de mari, încetinirea creșterii creditelor și un o posibilă reducere a ratei dobânzii, care se apropie, este oarecum logic ca băncile să înceapă să achiziționeze titluri de stat americane, cu randament mai ridicat, în portofoliile de active”, a declarat Blake Gwinn, șeful Strategiei SUA privind ratele dobânzii.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a declarat la începutul lunii martie că Fed nu se grăbește să reducă dobânzile, până când autorităţile nu sunt convinse că au câştigat bătălia cu inflația.

„Probabil va fi adecvată începerea reducerii dobânzilor la un moment dat, în acest an”, a afirmat Powell.

Un mesaj similar a fost transmis în ultimele săptămâni de unii oficiali Fed: economia şi piața forței de muncă sunt solide, ceea ce înseamnă că autorităţile au timp să aştepte mai multe dovezi că inflaţia revine spre ţinta Fed, de 2%, înainte de reducerea dobânzilor.

Cererea ar putea să continue pe termen mediu și lung

Gwinn susține că cererea băncilor pentru titluri de stat ar putea să continue, în general, pe termen mediu și lung.

Potrivit expertului, faptul că această creștere a achizițiilor titlurilor de stat nu a stârnit o reacție pe piață pare să sugereze că băncile cumpără, probabil, titluri de stat cu durată redusă.

Cumpărarea titlurilor de stat s-a făcut de către cele mai mari instituții financiare din SUA, arată datele.

Pierderile operaționale ale Rezervei Federale au crescut la un nivel record de 114,3 miliarde de dolari în 2023. Banca centrală din SUA a fost obligată să renunțe la remiterea de bani către Trezorerie.

Cea mai mare pierdere operațională pentru Fed

Cheltuielile înregistrate de Banca Centrală a SUA (Rezerva Federală – Fed) au depășit câștigurile în 2023 cu 114,3 miliarde de dolari, cea mai mare pierdere operațională din istorie.

Din această cauză, banca centrală americană a fost obligată să renunțe la remiterea de bani către Trezorerie, în condițiile în care ratele dobânzilor rămân ridicate, transmite Bloomberg.

Cheltuielile cu dobânzile, care includ soldurile rezervelor în cadrul operațiunilor repo inversate ale Fed, aproape că s-au triplat, ajungând la 281,1 miliarde de dolari în 2023, potrivit situațiilor financiare auditate publicate marți.

Între timp, veniturile din dobânzi obținute de Fed din portofoliul său de active au totalizat 163,8 miliarde de dolari anul trecut, față de aproximativ 170 de miliarde de dolari în 2022.

După ce își acoperă cheltuielile de funcționare zilnică, banca centrală trebuie să trimită banii pe care îi câștigă din portofoliul său de titluri de valoare către Trezorerie, unde veniturile ajută la compensarea deficitelor federale.

Atunci când cheltuielile depășesc veniturile, așa cum se întâmplă de la sfârșitul anului 2022, Fed emite un activ amânat către Trezorerie, ceea ce, potrivit băncii centrale, nu are implicații asupra conducerii politicii monetare. Acest activ amânat a crescut cu 116,7 miliarde de dolari anul trecut, ajungând la un nivel record de 133,3 miliarde de dolari, a precizat banca centrală americană.

Cifrele confirmă în mare parte informațiile din situațiile financiare preliminare ale Fed, publicate în ianuarie.

Fed primește venituri din titlurile din portofoliul său și plătește dobânzi pentru rezervele deținute de către bănci. Acest lucru a generat câștiguri masive atunci când ratele erau aproape zero și plăți uriașe către Trezorerie, dar acest lucru s-a schimbat atunci când Rezerva Federală a început să majoreze ratele în martie 2022.